PRENOSIMO

Sve više video igara u kojima se simuliraju ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije

Neke od misija se odigravaju na lokalitetima na kojima su u realnom životu počinjeni ratni zločini

Jedna od igara na YouTubeu. RSE

Fu. M. / RSE

14.12.2020

Uđi u rov, uđi u rov. Evo ga neprijatelj ovdje, na 200 metara od tebe, u žbunu. (…), kaže muški glas, dok animirani vojnik bježi od virtuelnih projektila.

- Pao je. Snajper nas izgleda bije iz onog žbuna. Gledajte da me pokrijete da pretrčim i bacim bombu.“ Nakon nekoliko sekundi čuje se eksplozija, ali rafali se nastavljaju.

Ovo nisu replike iz nekog ratnog filma, već razgovor grupe igrača dok igraju videoigru u kojoj je jedna od misija da kao pripadnici Vojske RS spriječe hrvatske snage da sprovedu vojno-policijsku akciju „Oluja“, koja se u realnom životu dogodila avgusta 1995. godine, piše RSE.

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa, na internetu se može pronaći nekoliko video igri u kojima se simuliraju vojni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, a neke od misija se odigravaju na lokalitetima na kojima su u realnom životu počinjeni ratni zločini.

Trenutno najpoznatija platforma u Srbiji je „Arma Srbija“, na kojoj se korisnici okupljaju kako bi na internetu igrali simultano u realnom vremenu.

Riječ je o takozvanoj pucačkoj video igri iz prvog lica (First-person shooter – FPS), u kojoj su igrači dio određene vojske i ratuju protiv kompjuterskih botova koji vode suparničku vojsku.

Svoje partije, poput brojnih gamera (igrača video igara) objavljuju na istoimenoj platformi YouTube koja ima oko 2.400 pratilaca.

Igrači nose maskirane uniforme

Tako je 23. oktobra objavljen snimak partije pod nazivom „Rat uživo: Antiteroristička operacija u Oraovici“. Igrači nose maskirane uniforme sa oznakom policije Srbije.

Radnja igre odigrava se u reonu sela u okolini Preševa, na jugu Srbije, a u opisu videa se navodi da je operacija „uslijedila poslije provokacija albanskih terorista kod Oraovice 13. maja 2001. godine“.

Preševo se, inače, nalazi na kranjem jugu Srbije, a prema posljednjem popisu skoro 80 posto stanovništva čine Albanci. Operacija „Oraovica“ se u realnom životu dogodila u maju 2001. godine, kada su Jugoslovenske oružane snage opkolile etnički albansko selo Oraovicu i oružanom intervencijom preuzele selo od pobunjenika iz takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Stvarni život

Na istom YouTube kanalu moguće je pronaći i partiju pod nazivom „Operacija Srbobran 1992“, gdje se simulira borba pripadnika Vojske Republike Srpske na teritoriji današnjeg Donjeg Vakufa (od 1992. do 1995. je preimenovan u Srbobran) u Bosni i Hercegovini (BiH) protiv pripadnika Armije BiH. Taj video je objavljen 8. oktobra i ima nešto više od 1.000 pregleda.


U stvarnom životu za ovaj ratni zločin je podignuta optužnica protiv nekoliko lica, a slučaj je u nadležnosti Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH koji ih tereti za ubistvo 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Na istom YouTube kanalu moguće je pronaći i partiju pod nazivom „Operacija Srbobran 1992“. RSE

U opisu operacije u video igri, taj masakr je prešutan.

- Prema planu operacije snage MUP-a su se podijelile u dve grupe, od kojih je prva trebala da obilaznim putevima dođe do tranšeja (vojnog rova) iznad sela i zaposedne iste, kako bi osigurala prilaz i odsjekla put za povlačenje teroristima, dok je druga grupa trebala da izvrši napad na samo selo. Cijelu akciju je podržavala jedinica 243. mehanizovane brigade VJ koja je držala položaj istočno od sela - navodi se u opisu videa.

Šta je „Arma“?

“Arma” je serija taktičkih vojnih video igara, čiji je proizvođač “Bohemia Interactive” iz Češke Republike. Kompaniju su 1999. godine osnovali Marek i Ondrej Španěl i Slavomir Pavliček, a prvu igru – “Operation Flashpoint: Cold War Crisis” – objavili su 2001. godine.

Ova igra je žanrovski bila prethodnica “Arme”, koju je “Bohemia Interactive” objavila pet godina kasnije.

U prvom dijelu “Arma: Armed assult” igrač je dio vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su locirane u državi na izmišljenom ostrvu u Atlantskom okeanu, gdje je u toku građanski rat između komunista i monarhista.

Za sada posljednji nastavak “Arma 3” objavljen je 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.