LUKAVICA

Bh. Alkatraz: Ko je od “glavnih kapitalaca” već prebačen u državni zatvor?

Svi zatvorenici kojima je kaznu zatvora izrekao Sud BiH do Nove godine trebaju biti prebačeni na izdržavanje, kaže Grubeša

Državni zatvor: Do sada smješteno više od 150 zatvorenika. Avaz

Piše: M. Aščić

15.12.2020

Do kraja godine svi zatvorenici kojima je kaznu izrekao Sud BiH bit će prebačeni na izdržavanje u državni zatvor u Istočnom Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je jučer za “Avaz” Josip Grubeša, državni ministar pravde.

Do sada je u ovu ustanovu, koja važi za jednu od najsigurnijih u regionu, nazvanu bh. Alkatraz, prebačeno više od 150 zatvorenika i blizu 40 pritvorenika. No, njihovo prebacivanje u grupama, obavlja se svakodnevno uz jasne sigurnosne procedure, u kojima učestvuju brojne policijske agencije.


Jasan plan

- Plan je jasan. Cilj je da do Nove godine prebacimo sve zatvorenike koje je osudio Sud BiH. Ali, moraju se uzeti u obzir i koronavirus i epidemiološke mjere. Može se desiti da rok bude probijen za koji dan, ali sve ide prema planu – kaže Grubeša.

Ova informacija potvrđena nam je i u Federalnom ministarstvu pravde, koje je nadležno za kaznenopopravne zavode u Federaciji - Zenica, Mostar, Sarajevo, Bihać i Tuzla.


Jašarević: Presuđeni terorista. Arhiv

- Rok je do 31. decembra da se svi prebace na izdržavanje – rečeno nam je iz ovog ministarstva.

Prema informacijama „Avaza“, svakodnevno se po 10 zatvorenika prebacuje u ovu ustanovu. Ali, zbog sigurnosnih razloga, o imenima zatvorenika niko ne može govoriti. Sve se provodi u strogoj tajnosti.

Nezvanično, većina onih koji su osuđeni na dugogodišnje kazne već je u novim ćelijama. Radi se o počiniocima teških ubistava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima.


Vlahović: Zločinac s Grbavice. Sud BiH

Tako bi među prvim “stanarima” bh. Alkatraza trebao biti Mevlid Jašarević, osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Haris Čaušević, koji je dobio 35 godina zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

40 godina

Mjesto u državnom zatvoru dobio je i okorjeli kriminalac Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije, osuđen 2015. na 40 godina robije.

Sasvim sigurno dolazi i monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine robije za ratne zločine u Sarajevu, ali i Milenko Lakić, Husein Bosnić, Azra Bašić, Edin Džeko, Jerko Lijanović Ivanković, Đorđe Ždrale...


Deset objekata

Državni zatvor prostire se na 24.000 kvadratnih metara. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je oko 12 kvadrata.

Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici. Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska, fitness sala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.