AFERA SIGURNOSNE PROVJERE

"Avaz" saznaje: Podignuta nova optužnica protiv Osmana Mehmedagića, optužen i ministar Selmo Cikotić

Trojka se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije,

M. Aščić

Mehmedagić i Cikotić: Optuženi za zloupotrebu položaja

Foto: Avaz


Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e, saznaje "Avaz".

Ova informacija potvrđena nam je u Tužilaštvu BiH.

Povodom vašeg upita, obavještavamo vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv:

Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, savjetnika generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH.Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, rečeno je za "Avaz" iz ove pravosudne institucije.

  • Mehmedagić: Nova optužnica

    Mehmedagić: Nova optužnica

    Foto: M. Aščić


Oni su optuženi u aferi "Sigurnosne provjere" koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Stvaranje pravne nesigurnosti

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optužena trojka, tereti se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA i i Tužilaštvu.

Naime, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Saznajemo da su, a što je navedeno u optužnici, Mehmedagić i Druškić odlučili su uspostaviti kontrolu u predmetima oduzimanja sigurnosnih dozvola uposlenicima javnog i sigurnosnog sektora, pri čemu se nisu rukovodili interesima svoje službe nego ličnim i političkim interesima vladajuće političke opcije na nivou institucija BiH, tako što e u članstvo Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja imenovan kao predstavnik OSA-e Druškić i uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH Ismail Sarić, koji su tokom rada u navedenoj Komisiji trebali donositi odluke u skladu sa nalozima Mehmedagića, a na štetu policijskih službenika kojima se oduzima dozvola za pristup tajnim podacima, a sve zbog ličnih interesa Mehmedagića i s njim povezanih osoba.

Istaknuto je da je Mehmedagić Ministarstvu sigurnosti BiH predložio da se za člana Komisije ispred OSA-e BiH delegira Druškić, diplomirani pravnik sa dozvolom za pristup tajnim podacima Vrlo tajno, iako je znao da Druškić 31.3.2020. godine ispunjava uslove za starosnu penziju, čime prestaje važiti njegova sigurnosna dozvola i pristup tajnim podacima Vrlo tajno. Ova dozvola je formalni uvjet da bude predstavnik institucije OSA-e u kojoj više nije zaposlen.

Osim toga, kako je navedeno, nakon penzionisanja Druškića, on i Mehmedagić su zajedno, u namjeri da dovedu u zabludu državni sigurnosni organ i Vijeće ministara BiH, svjesno propustili obavijestiti Ministarstvo sigurnosti BiH da je Druškić penzionisan. Posljedica toga je da mu državni sigurnosni organ nije oduzeo sigurnosnu dozvolu danom penzionisanja, pa je tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić 24.aprila.2020. godine, Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH uputio prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, a potom 4.maja.2020. godine dopunu istog prijedloga, u kojem je u članu 2. Odluke kao prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH ispred OSA-e predložio Druškića.

Šta je uradila Bisera Turković 

Naglašeno je da je na sjednici Vijeća ministara BiH 11 juna ove godine Druškić je jednoglasno imenovan na dužnost člana Komisije. Na ovoj sjednici, na prijedlog Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova, donesena je odluka da se umjesto predloženog kandidata za članstvo u Komisiji Sanina Prašovića, koji je u tom momentu ispunjavao tražene uvjete u pogledu posjedovanja dozvole za pristup tajnima podacima stepena Vrlo tajno, prihvati prijedlog da se umjesto njega imenuje drugi uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH Ismail Sarić, koji u tom momentu nije imao sigurnosnu dozvolu za pristup tajnim podacima stepena Tajno i Vrlo tajno.

U optužnici je navedeno da je  Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH da mu dostavu informacije, da li imenovani Sarić ispunjava propisani uvjet za pristup tajnim podacima stepena Vrlo tajno, a ministar Cikotić je, rukovodeći se interesima Sarića i političke partije koja ga je imenovala u Vijeće ministara, a ne interesima svoje službe, Vijeću ministara BiH nikada nije dostavio informaciju da Sarić ne ispunjava tražene uvjete.

Mehmedagić je nedavno optužen također za zlouptrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videnadzora iz poslovnice "BH Pošte" na Alipašinom Polju.

Krajem sedmice zakazan mu je početak suđenja. Osim njega, optužen je i uposlenik ove agencije Muhamed Pekić.

Više o temi Osman Mehmedagić

ANALYSIS
Is Tegeltija worse than Osmica?
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na