STAVOVI

Kavazović: Oni koji istrajavaju na negiranju genocida zaslužuju da budu poraženi

Navodeći da je prije 25 godina svijet zaustavio agresiju na BiH i primorao agresora da potpiše mirovni sporazum, smatra da je taj mirovni sporazum zaustavio stradanje naroda, ali nije otklonio političku i ekonomsku agresiju na BiH koja traje do danas

Kavazović: Vrijeme je da svoju zemlju oslobodimo onog što koči njen razvoj. Fena

G. M. / Fena

14.12.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je na video konferenciji "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava", koju je organizovao Memorijalni centar Srebrenica povodom godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir, rekao da je na sceni još uvijek institucionalno negiranje genocida i drugih zločina.

- To mora prestati jer svako negiranje masovnih zločina dovodi do nove traumatizacije preživjelih i članova njihovih porodica, čime se nastavlja činiti zlo. Prihvatanje istine i obostrano uvažavanje svih građana i naroda u BiH jedini je put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti. Prošlost se dakle ne smije zaboraviti, nemamo pravo na to, šta više trebamo učiniti ono što će sjećanje održavati živim, osiguravati mu sokove života pa ipak nakon ovih 25 godina, vrijeme je da potražimo i iznađemo više saglasnosti i da svoj zajednički dom, svoju zemlju oslobodimo onog što koči njen razvoj i što njene stanovnike tjera iz nje, to je interes svih - rekao je Kavazović.

Navodeći da je prije 25 godina svijet zaustavio agresiju na BiH i primorao agresora da potpiše mirovni sporazum, smatra da je taj mirovni sporazum zaustavio stradanje naroda, ali nije otklonio političku i ekonomsku agresiju na BiH koja traje do danas.

- Negiranje zločina se nastavilo, naš narod je i dalje stigmatiziran i negiran, nastavilo se sa slabljenjem zločina i zločinaca uz prešutnu saglasnost vlada nama susjednih država. Vrijeme je da civilizirani svijet nakon 25 godina zaustavi negiranje zločina genocida u Srebrenici kada to naši susjedi ne žele učiniti sami, isto onako kako su ih morali zaustaviti da te zločine nastave činiti. Oni koji ustrajavaju u negiranju zločina genocida u Srebrenici i odbijaju prihvatiti presude međunarodnih sudova u Hagu zaslužuju da budu poraženi i uklonjeni sa javne scene - poručio je Kavazović, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.