GRADONAČELNIK BIHAĆA

Fazlić za "Avaz": Ne znam šta je sa "Lipom", ali migranti se neće vratiti u centar grada

Eventualno punjenje "Bire" znači uništavanje naselja oko kampa, kazao je Fazlić

Fazlić: Problem se nije riješio. Avaz

Piše: F. Mustafić

15.12.2020

Nakon informacija da je ovih dana počelo demontiranje šatora u kampu "Lipa", gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u izjavi za "Dnevni avaz" kazao je da nema tih informacija, ali da ni po koju cijenu neće dopustiti povratak migranata u "Biru".

- "Lipu" zaista ne želim da komentiram, montiranje, demontiranje... Samo znam da mi ne dozvoljavamo povratak migranata u "Biru", to je suština cijele priče. Više puta sam objašnjavao zašto. Neshvatljivo je u martu mjesecu uložiti sigurno dva miliona maraka za rješavanje krize. Grad je dao 50 dunuma svoje zemlje, zajedno s Kantonom potrošili smo 500.000 KM da se izgradi sve što je izgrađeno, i problem se nije riješio - kaže Fazlić.

Šuhret Fazlić. Arhiv

- Ne možemo nikako dozvoliti da se migranti vrate u "Biru". Mi nećemo biti ti koji će sada pozivati na nečiji nerad. Svi državni organi od Vijeća ministara, ministarstva sigurnosti, civilnih poslova, međunarodne agencije, organizacije, donatori, do sada su mogli da "Lipu" osposobe. Sve vrijeme tražili su od Grada da im da zemljište, mi smo dali i oni su se ušutili. Eventualno punjenje "Bire" znači uništavanje naselja oko kampa, to smo imali otprilike prije dvije godine i to je napad na Bihać. Ima "Lipa" pa neka se stvore uslovi i neka se tu migranti smjeste - naglašava Fazlić.

Ranije su, kako podsjeća Fazlić, donesene brojne odluke da se Bihać i Unsko-sanski kanton rasterete kada je u pitanju broj migranata i da se naprave centri mimo ovog kantona.

- Loše je vrijeme, hladno je i ne možemo steći pravu sliku koliko migranata trenutno  ima u gradu. Na "Lipi" je sigurno smješteno oko 1.000 migranata - dodao je Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.