ARHIVA

Šta je rekao Alija Izetbegović 1995. godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu

Moramo sa nadom gledati u te dane i učiniti što je unašoj moći da uskoro dođe do mira, da se postepeno rješavaju problemi, ljudski, humanitarni i svaki drugi - reako je Izetbegović

Milošević, Izetbegović i Tuđman: Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Agencije

Avaz.ba

14.12.2020

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine, u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je prema dogovoru 21. novembra iste godine godine u Dejtonu (SAD), i zvanično prekinut četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Odmah nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma u Parizu, predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović dao je izjavu.


Žak Širak, tadašnji predsjednik Francuske i Alija Izetbegović. Arhiva

Govorio je ispred slike Srebrenica, slike bosanske Gernike čiji su autori francuski umjetnicikoje je srebrenička tragedija očigledno pogodila veiše nego svjetske političare.


Na početku Izetbegović je rekao da je potpisivanje Mirovnog sporazuma bilo potpisivanje onoga što je dogovoreno u Dejtonu, te da je prilikom potpisivanja rekao da smo mi došli da potpišemo nešto što nije bilo prihvaćeno sa oduševljenjem u našem narodu, u našem parlamenu, ali mi smo to prihvatili i potpisali kao jedan put , jedan izlaz iz rata.


-Saznao sam da je danas u Sarajevu  bilo incidenata, da je granatiran grad. Ne znam još da li bilo poginulih i ranjenih. To je loš znak, ali može biti da su to i posljednji pokušaji nekih da zaustave napore za mir i da produže rat. Nadam se da su to neuspješni pokušaji da se zaustavi ono što je neizbježno, ono što narod želi, mir u BiH. Moramo sa nadom gledati  u te dane i učiniti što je unašoj moći da uskoro dođe do mira, da se postepeno rješavaju problemi, ljudski, humanitarni i svaki drugi - reako je Izetbegović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.