PRIJEDLOG SUDU BIH

Tužilaštvo BiH traži zabranu obavljanja dužnosti Cikotiću i Mehmedagiću

Tužilaštvo BiH ovakve mjere predlaže, jer istraga ukazuje da Mehmedagić i Cikotić imaju stvarni utjecajni položaj na brojne uposlenike OSA-e

Mehmedagić: Nova optužnica, nove mjere. Avaz

Piše: M. Aš.

14.12.2020

Tužilaštvo BiH  nakon što je danas podiglo optužnicu protiv Osmana Mehemdagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, uputilo je Sudu BiH i prijedlog  za određivanjem mjera zabrane nakon potvrđivanja optužnice. 

Predloženo je da se Mehmedagiću izrekne mjera zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih, na način da mu se zabrani obavljanje dužnosti generalnog direktora OSA-e, zabrana sastajanja sa određenim licima te zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Predloženo je da se Cikotiću izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije ministra sigurnosti BiH, zabrana sastajanja sa određenim licima i zabrana kontakta sa svjedocima.

Za optuženog Druškića je predložena zabrana obavljanje djelatnosti člana Komisije Vijeća ministara BiH za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, zabrana ulaska u prostorije OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH, te da se zabrani kontaktiranje sa svjedocima.

Tužilaštvo BiH ovakve mjere predlaže, jer istraga ukazuje da Mehmedagić i Cikotić imaju stvarni utjecajni položaj na brojne uposlenike OSA-e i Ministarstva sigurnosti, koji čak i zbog same činjenice da su pozivani u Tužilaštvo BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.