ISTOČNO SARAJEVO

Dodik nakon sastanka sa Lavrovom: Svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju biti ukinuti

Dejtonski sporazum nije napravljen da bude mijenjan ili ukinut, rekao Dodik

Sa pres konferencije. Avaz

Piše: A. Č. - N. Aj.

14.12.2020

Završen je sastanak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je na početku pres konferencije rekao da nisu planirali danas da se sastanu, ali zbog pandemije koronavirusa, ispalo je simbolično to bude baš na današnji dan kada je potpisan Dejtonski sporazum.

- Ta podrška je bila veoma važna i dovela nas do toga da smo svjesni i da znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma, a ne da se bave njegovim izmjenama. Upravo je to bila jedna od važnih tema današnjeg razgovora. Dejtonski sporazum nije napravljen da bude mijenjan ili ukinut. Bez strana u BiH, a to su dva entiteta i tri naroda. Mi smo dugo godina izražavali svoje protivljenje međunarodnom  internacionalizmu koje je dolazilo kroz lik visokog predstavnika. Zato tražimo da se njegova kancelarija ukine, a ne da se produžava agonija koju su oni proizveli u BiH - rekao je Dodik. 




Dodik i Lavrov: RS ne prihvata integraciju u NATO. Avaz

Rekao je, da je njegovo viđenje da je riječ o podvali i da je Vijeće za implementaciju mira formirano mimo Dejtonskog sporazuma, nije moglo dati takva ovlaštenja.

- Znajući to, PIC je rekao da pozdravlja namjere, ali nije dao ovlaštenja. Zato svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju biti ukinuti. Gospodin Lavrov je došao u prijateljsku Republiku Srpsku i mi smo pričali o međusobnim odnosima. Oni su dobri i nema nijedno otvoreno pitanje RS i Rusije. Imamo veoma uspješnu ekonomsku saradnju i ona se odvija kroz niz projekata koje smo realizirali i imamo namjeru da ih realiziramo u budućnosti - rekao je Dodik.

Danas su bile i teme rafinerija nafte, kao i izgradnja pogona za gas u Zvorniku, o kulturnoj saradnji...

- Imamo namjeru da odmah nakon koronavirusa te projekte vratimo na staru naviku. Jednako kako smo razgovarali o koronavirusu tako smo razgovarali i o NATO-u. RS ne prihvata integraciju BiH u NATO i ne prihvatamo da BiH ima komisiju za integracije sa NATO-om. Spremni smo da sarađujemo, a ne da se integrišemo. To je naš stav i RS ne vidi dobrobiti od integracija sa NATO-om. Pitanje je našeg odnosa svakako je vezan i za pozicioniranje Srbije. Njene vojne neutralnosti, za koju smo se mi opredjelili skupštinskim dokumentom i želim da kažem ministru da je naša saradnja sa Srbijom uspješna i da se odvija u okviru naših prava. Dakle RS se neće pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.