POSJETE

Ambasador Španije s Bakalarom razgovarao o izazovima CIK-a tokom izbora

Navedeni prioritet ima za cilj osigurati da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima kroz provedbu preporuka OSCE-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije

Cilj projekta je bio pružanje podrške Centralnoj izbornoj komisiji BiH. CIK

A. J. / Fena

14.12.2020

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Hoze Marija Valdemoro Himneze (Jose Maria Valdemoro Gimenez) danas je posjetio Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine (CIK) i tom prilikom se sastao sa Željkom Bakalarom, predsjednikom Centralne izborne komisije BiH.

Razgovaralo se o izazovima sa kojima se susrela Centralna izborna komisija BiH tokom organizacije Lokalnih izbora u BiH 2020. godine sa posebnim akcentom na predstojeće izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara zakazanim za nedjelju, 20. decembra 2020. godine.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo da su se stekli uvjeti da građani Mostara biraju svoju gradsku vlast i da je sve spremno da se izbori u Mostaru provedu u skladu sa Izbornim zakonom BiH.





Održiv način

Razgovaralo se i o nastavku projekta „Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, kojeg je finansirala Evropska unija i njegovoj primjeni u praksi.

Projekat „Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“ finansiran je putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u ukupnom iznosu od 299.000 eura a provela ga je, u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, "Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL", španska kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 različitih zemalja.


Cilj projekta je bio pružanje podrške Centralnoj izbornoj komisiji BiH u izradi okvira i mape puta za jačanje kapaciteta Centralne izborne komisije BiH za uspješno provođenje izbora na transparentan, efikasan i održiv način, te uz primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, i uz ispunjenje evropskih standarda, što ima direktnu vezu sa prvim od 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije u vezi zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Evropski standardi


Navedeni prioritet ima za cilj osigurati da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima kroz provedbu preporuka OSCE-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije.

Ovom prilikom predsjednik Centralne izborne komisije BiH je upoznao Ambasadora Himeneza da je navedenu strategiju Centralna izborna komisija BiH zvanično usvojila i dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i usvajanje, saopćio je  Ured za informiranje CIK-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.