NAKON SASTANKA

Lavrov: Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma, BiH ne treba visoki predstavnik

Svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice, rekao Lavrov

Lavrov: Svaki pokušaj da se ruši Dejton mogu izazvati velike posljedice. Avaz

Piše: A. Č. - N. Aj.

14.12.2020

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusiju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze, te da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

- Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i pozivam sve da poštuju ovaj sporazum. Svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice. Temeljni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu riješeni unutrašnjim političkim dijalogom, koncenzusom i drugih principa bez stranog miješanja - rekao je Lavrov. 

Lavrov je rekao da je sazrelo pitanje o zatvaranju kancelarije viskog predstavnika jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika.  

- BiH je davno postala članica Vijeća sigurnsoti EU i zbog toga ne nije potreban visoki predstavnik. Svaki pokušaj da se ruši Dejton mogu izazvati velike posljedice. spreman sam da učestvujem u pregovorima. Svaki elemant u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jednog elemnta može biti ugrožen cijeli sistem - rekao je Lavrov.

Dodao je da su pričali i o bilateralnim odnosima te projektima koji poboljšavaju odnose.

- Postoje prespektivni planovi koji trebaju biti realizirani. Istakli smo još na početku prvog talasa pandemije ponudili smo pomoć BiH i spremni smo na saradnju i to se odnsi na vakcinu. Pričali smo i proširenju humanitarne saradnje. Pričali smo i o izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjoj Luci i centra duhovnog vaspitanja - rekao je Lavrov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.