MALI JUBILEJ

Na današnji dan građanima BiH ukinute vize: Vrlo značajan korak ka članstvu u EU

Na snazi su ipak ostala dva kontrolna mehanizma

Na današnji dan građanima BiH ukinute vize. Arhiv

Piše: E. H.

15.12.2020

Prije tačno deset godina Evropska unija ukinula vize građanima Bosne i Hercegovine.  

Podsjećamo, takvu odluku donijeli su ministri unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, u novembru 2010. godine i to jednoglasno.

Ovom već historijskom odlukom, građanima BiH je omogućeno slobodno putovanje prostorom Šengena, a riječ je o prostoru koji, sa izuzetkom Velike Britanije i Irske, obuhvata sve članice EU, uz tri države koje nisu u Uniji – Island, Norvešku i Švicarsku.

Ovaj čin prije 10 godina simbolično obilježen prvim promotivnim letom bez viza za građane BiH u zemlje EU, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Evropskog pokreta u BiH.


Kacin: Značajan akt europeizacije. Arhiv

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin prije deset godina pozdravio je odluku kojom se ukida vizni režim za građane BiH, ali i Albanije. 

- Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše susjede i prijatelje. Današnju pobjedu administracije ove dvije zemlje vidimo kao značajan akt europeizacije ova dva društva i podrške pro-europskim snagama – kazao je tad Kacin.

Na snazi su ipak ostala dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čijem je fokusu pitanje azilanata.

Do ove odluke o slobodnom putovanju građana BiH kroz zemlje Šengena, vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša. Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra. BiH je poslednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra 2009. godine.

Prigodnom svečanošću Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Evropski pokret u Bosni i Hercegovini obilježit će danas godišnjicu uvođenja bezviznog režima za građane BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.