BRAMERC POTVRDIO

Do kraja maja 2021. očekuje se konačna presuda zločincu Mladiću

Bramerc je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio da je kao rezultat napora Tužilaštva niz važnih složenih predmeta prebačen u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru

Mladić: Prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor. Arhiv

A. J.

15.12.2020

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serž Bramerc (Serge Brammertz) u jučerašnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kazao je da su pokrenuti sudski postupci već nakon pet mjeseci nakon što je pandemija koronavirusa prisilila Mehanizam da pređe na rad na daljinu.


Podsjetio je da je u avgustu Ratku Mladiću završeno usmeno žalbeno ročište.


Izvođenje dokaza u predmetu Stanišić i Simatović sada je završeno, a Tužilaštvo priprema svoj završni podnesak i završne riječi. Bramerc je obavijestio Vijeće sigurnosti da se presude u ova dva slučaja očekuju do kraja maja iduće godine.



Vijeće sigurnosti upoznao je sa naporima Tužilaštva za pružanje pomoći nacionalnim tužilaštvima za međunarodne zločine počinjene u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, kao i potragom za nestalim osobama.



Što se tiče zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je izvijestio da je kao rezultat napora Tužilaštva niz važnih složenih predmeta prebačen u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Istakao je da to predstavlja važnu priliku za te države da jasno pokažu svoju posvećenost punoj odgovornosti, posebno u pogledu osumnjičenih viših i srednjih nivoa koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjavanje.


Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.