RADOVI

Dionica prema Počitelju: Punom parom se gradi najviši most na Koridoru 5C

Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj - Zvirovići, čekalo se pet godina

Stotine radnika svakodnevno na gradilištu. Autoceste FBiH

Piše: M. Aščić

15.12.2020

Radovi na izgradnji kolosalnog mosta“Počitelj” na Koridoru 5C, čija je ukupna dužina 945, a visina 100 metara, idu punom parom, potvrđeno nam je iz „Autocesta FBiH“.

Most “Počitelj” najviši je most na Koridoru 5C, čijom je gradnjom predviđeno spajanje dvije obale rijeke Neretve. Njegova gradnja košta više od 65 miliona maraka.


Već urađena dva temelja, od ukupno šest. Autoceste FBiH

Državna firma „Autoceste FBiH“ dodijelila je posao kineskoj kompaniji „Synohydro Power China“, a podizvodač radova je hercegovačka firma „Hering“, čiji su radnici već mjesecima na terenu. Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj - Zvirovići, čekalo se pet godina, a gradnju dionice finansira Evropska investiciona banka (EIB).

Nakon što su lani mašine i bageri već započeli s pripremom terena, s obzirom na to da je gradnja mosta predviđena na desnoj obali, prije nekoliko dana postavljeni su prvi temelji i šipovi. Kako nam je jučer potvrdio Vanja Podhradski, šef projekta „Autocesta FBiH“, na ovoj dionici most ima šest srednjih stubova maksimalne visine 103 metra, a u toku je izvođenje radova na temeljnim konstrukcijama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.