MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov komentirao: Komšić i Džaferović rade po nečijem nalogu, incident nije suštinski za odnose s BiH

Oni ne poštuju svoju sopstvenu zemlju, kazao Vučić

Lavrov: Političari ne izražavaju interese svojih birača. Arhiv

N. Aj.

15.12.2020

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije komentirao je odluku članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se ne sastanu s njim danas u Sarajevu.

Poslije naše države, Lavrov se uputio u Srbiju, a tamošnji mediji prenose da je komentarisao potez Komšića i Džaferovića. 

Incident koji ste spomenuli nije suštinski za stav i odnose Rusije sa BiH - kazao je Lavrov dodavši da "političari koji su tako odlučili rade po nečijem nalogu".

Naglasio je da ne izražavaju interese svojih birača nego interese vanjskih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje zapadnog Balkana realiziraju pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje s vanjskim partnerima. 

- Sjećam se da je Federika Mogerini (Federica Mogherini) rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali, uključujući Rusiju, tamo nemaju šta da rade. To je filozofija koja je ukorijenjena još od kolonijalnih vremena, ali suprotstavljati se tom mentalitetu je neophodno - kazao je Lavrov. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da bi za Srbiju bilo uvredljivo da ne dočeka gosta na najbolji mogući način.

- Oni ne poštuju svoju sopstvenu zemlju. Znate to je lijepo, da pokažete gordost na jedan dan, podignete strasti u narodu i kažete da ste sila. A šta narod ima od toga sutra. Oni neka rade za svoju zemlju šta hoće, mi ćemo za svoju. Svaki razgovor je bolji od bježanja sa susreta. Crna Gora kaže da uvodi ili ostavlja sankcije Rusiji, mi to nećemo raditi nikada. Oni bolje poznaju svoje interese nego mi, a ja sam ponosan što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ih sama sprovodi u djelo - rekao je Vučić, piše Blic. 

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova sinoć je stigao u našu zemlju te se u Istočnom Sarajevu sastao sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović. Poslije toga se sastao sa Draganom Čovićem. 

Tokom sastanka u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, što je bilo presudno da Komšić i Džaferović odbiju sastanak s njim. Kao obrazloženje su naveli da je Lavrov pokazao nepoštovanje prema našoj zemlji. Taj njihov potez izazvao je burne reakcije, neki su ga pozdravili i nazvali opravdanim i državničkim. Sa druge strane, postoje mišljenja da je u pitanju nepotreban diplomatski skandal, te da su se trebali sastati s Lavrovom i reći mu svoje zamjerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.