BURNO ZASJEDANJE

O smjeni rukovodstva Skupštine i Vlade TK se izjašnjava Ustavni sud FBiH: Odluka za sedam dana?

Hadžić je zahtjeve Vujovića i Krešića okarakterisao tiranijom i pravnim nasiljem, dok je predsjednik Kluba PDA BiH Senad Alić tvrdio kako su rukovodstvo Skupštine TK i Vlada TK smijenjeni

Sa sjednice: Vujović i Krešić pozvali se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. E. Skokić

Piše: E. Skokić

16.12.2020

O smjeni rukovodstva Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona odlučivat će Ustavni sud Federacije BiH nakon što odluke o smjenama nisu dobile potrebnu podršku prilikom glasanja u Klubovima naroda.

Naime, predsjednik Skupštine Žarko Vujović i dopredsjednik Boris Krešić pozvali su se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a shodno poslovniku Skupštine TK glasalo se o predloženim smjenama unutar Kluba Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Rezultat u Klubu Srba i Klubu Hrvata je bio 1:1, u Klubu Bošnjaka 15:13. Kada je riječ o kompletnoj Skupštini za smjenu je glasalo 18, a protiv je bilo 17 zastupnika.

- Izvještaj sa sjednice bit će odmah proslijeđen Ustavnom sudu FBiH. Ustavni sud FBiH može potvrditi ili odbaciti rezultate glasanja – ističe Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić je zahtjeve Vujovića i Krešića okarakterisao tiranijom i pravnim nasiljem, dok je predsjednik Kluba PDA BiH Senad Alić tvrdio kako su rukovodstvo Skupštine TK i Vlada TK smijenjeni.

Zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić izjavio je kako nešto slično nije doživio u dugogodišnjoj političkoj praksi.


S današnje hitne sjednice Skupštine TK. E. Skokić

Naime, Krešić se pozivao za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u Vladi TK u kojoj nema, a moralo bi biti, predstavnika hrvatskog naroda.


Trenutna pozicija koju sačinjavaju SDA, SD BiH, Demokratska fronta i Stranka BiH navodi kako treba sačekati odluku Ustavnog suda FBiH, dok je Dževad Hadžić iz SDP-a rekao kako ne vidi razlog za ovakvo ponašanje tih stranaka jer je u Skupštini TK formirana nova parlamentarna većina i da oni do odluke Ustavnog suda FBiH mogu samo raditi na pridobijanju povjerenja nekog od zastupnika kako bi ponovo imali većinu.


Trenutni omjer snaga je 18:17, odnosno SDP BiH, PDA BiH, Naša stranka i SBB imaju 18 zastupnika, a SDA, SD BiH, DF i Stranka za BiH 17. Gordijev čvor trebala bi razriješiti odluka Ustavnog suda FBiH, a očekuje se da će ona biti saopćena za sedam dana.

Ukoliko Ustavni sud donese odluku da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, ovlastit će se sekretari ministarstva da upravljaju ministarstvima do formiranja nove Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.