AKTUELNO

Savjet za strane investitore FBiH: U drugoj polovini naredne godine privreda bi mogla funkcionirati bez ograničenja

Članovi Savjeta su upoznati s glavnim smjernicama ekonomske politike

Održana osma sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH. Vlada FBiH

Piše: E. H.

16.12.2020

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je, pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, putem video-linka, održana osma sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH.

Osnovna tačka dnevnog reda je bio Analitički osvrt na izvjesne potencijale za strana ulaganja u 2021. godini u FBiH (dijaspora, proširenje finansijskog portofolija postojećih investitora), u godini pandemije COVID-19.

Članovi Savjeta su upoznati s glavnim smjernicama ekonomske politike, na osnovu kojih je rađen jučer, na sjednici Vlade FBiH, utvrđeni Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, u kojem su iznesena očekivanja da bi ekonomija u FBiH u drugoj polovini naredne godine mogla funkcionirati bez ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa.

Pored već postojeća dva paketa mjera, ovim dokumentom predviđena su nova značajna izdvajanja za podršku oporavku privrede u novonastalim okolnostima, počev od Fonda za stabilizaciju sa 150 miliona KM, podrške zapošljavanju sa 50 miliona KM i podrške kantonima i općinama od 230 miliona KM.

Predsjedavao sjednicom ministar trgovine Zlatan Vujanović. Arhiv

Ovo bi u velikoj mjeri trebalo doprinijeti amortizaciji negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom i biti značajna podrška oporavku privrede, ali i potencijalnim stranim investitorima.

Posebno je naglašen značaj usvajanja dokumenata koji će biti pretpostavka za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, poticati razvoj male privrede i uopće poslovne infrastrukture, što je neophodna pretpostavka za privlačenje stranih ulagača.

Značajan dio pažnje posvećen je ekonomskim potencijalima dijaspore, o čemu za sada ne postoji dovoljno jasna slika, ali je i pored toga konstatirano da su oni značajni, ne samo u finansijskom smislu, već i u znanju, vještinama i iskustvu. To su, između ostalog, razlozi da se naši ljudi u inostranstvu, potencijalni investitori, stimuliraju za značajnija ulaganja u svoju zemlju.

Bilo je riječi i o stvaranju uslova za olakšavanje registracije poslovnih subjekata, digitalizaciji elektronskih dokumenata i njihovom priznavanju, što će biti značajna podrška i ohrabrenje budućim investitorima u novonastaloj situaciji, te do sada učinjenim značajnim koracima na unapređenju i edukaciji ekonomske diplomacije, kao značajnog segmenta u privlačenju stranih investicija i drugom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.