BIH U PROBLEMU

Je li zavrtanje plina kazna Rusije za bosansko "NE" i zašto je opasna ovisnost od ruskog plina

Od autokratske države, koja na političku neposlušnost reagira i otvorenim vojnim intervencijama, kao što smo vidjeli na primjerima Ukrajine i Gruzije, zavrtanje plina je još i najblaža kazna koju može mo očekivati

Vladimir Putin i Sergej Lavrov. Arhiv

Piše: D. Hadžović

16.12.2020

Ruski "Gazprom" obavijestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku plina BiH za 50 posto.

Prema nezvaničnim informacijama našoj državi prijeti opasnost da potpuno ostane bez ovog energenta. Za sada su razlozi navodno tehničke prirode, no nije isključeno da je riječ o političkoj pozadini.


Komšić i Džaferović. Avaz

Naime, posebno je indikativno da je ovaj potez Ruske Federacije uslijedio svega dva dana nakon posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova našoj zemlji. Podsjetimo, ova posjeta obilježena je svojevrsnim diplomatskim skandalom, jer su dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbila da se sastanu s ruskim ministrom. 

Razlog je što se prethodni dan sastao s Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu bez državnih obilježja BiH, gdje je iskoristio priliku da u društvu svog domaćina pošalje antizapadne poruke, pozove na ukidanje OHR-a te podrži Rezoluciji skupštine RS o vojnoj neutralnost.


Ogroman problem

Ovaj potez Džaferovića i Komšića odjeknuo i u svjetskoj javnosti, pa su tako o njemu izvjestili i vodeći američki i evropski mediji.


Lavrov i Dodik. Avaz

Podsjetimo da ovo nije prvi put da Rusija pravi problem BiH glede snabdijevanja plinom. Tako je prošle godine Rusija za čak 30 posto povećala cijenu plina u BiH, a u već nekoliko navrata ova država je smanjivala isporuke našoj zemlji iz različitih razloga. Već godinama je poznato da Mosvka koristi evropsku ovisnost o ruskom plinu za ostvarivanje političkog utjecaja. BiH je tokom ranijih ciklusa ruskih igara u vezi plina snosila teške posljedice obzirom da je jedna od samo nekoliko zemalja koje nemaju nikakav drugi izvor ovog energenta. 


Alternativni plinovodi

Naravno, ovakavi samovoljni i prijeteći potezi Rusije još jednom su i alarm za nadležne u BiH zašto se treba grčevito založiti da alternativni plinovodi koji su u planu, obuhvate našu zemlju i da BiH dobije mogućnost većeg izbora u opskrbi energentima. Sada je još važniji projekt južne interkonekcije koji je pokrenut uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država. 

Od autokratske države kakva je Rusija, koja na političku neposlušnost reagira i otvorenim vojnim intervencijama, kao što smo vidjeli na primjerima Ukrajine i Gruzije, zavrtanje plina je još i najblaža kazna koju može mo očekivati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.