UPITNA NABAVKA

Mandić za "Avaz": Vlada ima novac za vakcine, građani se ne trebaju brinuti

Vlada Federacije BiH nije uplatila novac

Mandić: Vakcine će doći u BiH. ARHIV

Piše: N. Ajnadžić

17.12.2020

Iako su vlasti Bosne i Hercegovine sedmicama uvjeravale građane ove države da nabavka vakcina putem COVAX mehanizma ide prema planu, jučer je došlo do drame nakon što utvrđeno da Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava, iako su to učinili iz Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Smanjenje količina

Iz Vijeća ministara BiH jučer je poručeno da su zabrinuti jer bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo utjecati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za BiH, ali i na zastoj u njihovoj isporuci.

Pozvali su Vladu FBiH da predviđeni dio sredstava u iznosu od 11.564.738,92 KM za te namjene što prije uplati.

Nije dugo trebalo da se oglase iz Federalnog ministarstva zdravstva, kazavši da su u prošli petak, 11. decembra, tek obaviješteni da je potrebno uplatiti kompletan iznos do 15. decembra, a da, ukoliko to ne budu učinili, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Dalje su naveli kako su isti dan premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerima i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević uputili zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa.

Odgovor od Federalnog ministarstva finansija dobili su, navode, 14. decembra, u kojem je predloženo da sačine informaciju prema Vladi FBiH, što su i učinili.

- Tražili smo da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o tome Vlada FBiH raspravljala 15. decembra. Nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih sredstava u tako kratkom roku pa je zaključeno da su ta sredstva planirana u budžetu Federacije za 2021. te će moći biti uplaćena nakon usvajanja budžeta FBiH za 2021. - saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Bez brige

Istakli su da je obaveza davanja finansijske garancije po ugovoru s GAVI-jem, koji je potpisala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, na temelju odluke Vijeća ministara BiH, preuzela država BiH.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić reagirao je jučer na ova dešavanja i pozvao se na saopćenje Ministarstva.

- Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici imala informaciju o plaćanju vakcine putem mehanizma COVAX i donijela je zaključke. Nisu imali sredstava da se to uplati, odnosno rečeno je da ne postoji mogućnost da se plati prije novog budžeta, odnosno prije Nove godine. Dakle, Vlada će osigurati sredstva po usvajanju budžeta 2021. godine. U svakom slučaju, građani se ne trebaju brinuti. Vakcine će biti u BiH, svi koji budu željeli primiti vakcinu, bit će im osigurana - poručio je Mandić.

Pravovremena reakcija

- Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma COVAX, koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entitetskih ministara zdravstva te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Distrikta Brčko, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije. Ističemo da smo pravovremeno poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema MCP-u, tako i prema Vladi FBiH, obavijestivši je u najbržem roku o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-ja - naglašeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.