PREDSJEDNIK STRANKE

Izetbegović: Ne bih rekao da je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA

Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića, niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka, rekao je Izetbegović

Izetbegović: Javni nastup traži i javni odgovor. Nezavisne novine

G. M. / Nezavisne novine

17.12.2020

Od Denisa Zvizdića očekujem da o svim nezadovoljstvima, drugačijim gledanjima, slabostima u SDA prvo razgovara sa mnom ili da to iznese pred organima stranke, pa ako ne postigne ono što mu je cilj, da sa kritikama izađe u javnost, rekao je u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dodao je da se nada da će ubuduće biti tako, „jer javni nastup traži i javni odgovor, a to nije dobro za stranku“.

- Suviše je truda i vremena Zvizdić uložio u SDA i rukovodstvo stranke je to uvijek cijenilo - naglasio je Izetbegović.


Gubitak u Sarajevu

Izetbegović je upitan da li je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, odnosno ako ne ode sam, da li ćete ga on razriješiti?

- Ne bih rekao da je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, suviše je truda i vremena uložio u nju, i rukovodstvo SDA je to uvijek cijenilo predlažući Zvizdića na najodgovornije pozicije u državnoj strukturi. Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića, niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka – rekao je Izetbegović.

Na pitanje ima li informaciju da će još neko od stranačkih prvaka napustiti SDA i da li je stranka pred pucanjem, jer svakodnevno se čuje nezadovoljstvo pojedinih visokih funkcionera partije, on je kazao da „mora biti nezadovoljstva nakon pada rezultata, makar on bio mali“, te da „to uvijek probudi stara nezadovoljstva i ambicije“.

Izetbegoviću je postavljeno pitanje, s obzirom na to da je Osman Mehmedagić optužen i vodi se proces protiv njega u Sudu BiH, da li to znači da neće biti ponovo imenovan za direktora OSA-e.

- Moguće je da neće biti imenovan, a sigurno neće biti ni smijenjen bez jakih argumenata. Takvih argumenata zasad nema. Mehmedagić i OSA rade veoma dobar posao za državu, nema terorističkih napada već pet godina, organizovani kriminal se kvalitetno suzbija, saradnja sa službama prijateljskih zemalja je odlična – rekao je predsjednik SDA.

S obzirom na prizanje da su izgubili u Sarajevu, Izetbegović je upitan da li će zbog toga biti smjena u sarajevskom odboru stranke, na čijem čelu su Fikret Prevljak i njegova supruga.

- Moja supruga je jedan od pet potpredsjednika Fikretu Prevljaku. Prevljak je ponudio ostavku koju ćemo razmotriti, tako da se ne može govoriti o smjenama. Naravno da kantonalni odbor snosi dio odgovornosti, ali realna odgovornost je na općinskim odborima. Općine Novi grad i Vogošća se graniče sa općinama Novo Sarajevo, odnosno Centar, pa su u Novom gradu i Vogošći ostvarene pobjede, a u Novom Sarajevu i Centru teški porazi. A sve je to dio kantona Sarajevo – naglasio je.

Rusija prijateljska zemlja

Komentirao je posjetu Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, Bosni i Hercegovini u svjetlu svih događanja te potez članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da odbiju susret s njim.

- Rusija je prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine, ali se njeno prijateljstvo s vremenom sve više i otvorenije okreće prema jednom narodu u BiH i na Balkanu, prema Srbima. I to ne bi trebalo da bude problem, pod uslovom da to prijateljstvo nije nauštrb dva druga naroda i same države BiH. Nažalost, u posljednjim godinama ta pristrasnost počinje da se odnosi na sve što čini liderstvo u RS. Protivustavni referendumi, nedvosmislene separatističke izjave, veličanje ratnih zločinaca, vrijeđanje drugih naroda, sve to nailazi na podršku ili šutnju ruske strane. Posjeta Lavrova je, po našim očekivanjima, trebalo da donese novi balans. Rusi su prijatelji Srba, ali neka im pomažu na pametan, konstruktivan način – naglasio je.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.