ZAVRŠENA SJEDNICA

Usvojena odluka o spajanju i razdvajanju nekoliko ministarstava u KS

Na početku sjednice zastupnici SDA su tražili da im se objasni zbog čega današnja sjednica ima karakter hitnosti

Hitna sjednica Skupštine KS. Avaz/Arhiv

Piše: Fu. M.

17.12.2020

Završena je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

17:07 Sa 24 za, četiri protiv i jednim suzdržanim zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo 

Zastupnici su danas razmatrali spajanje i razdvajanje nekoliko ministarstava, prije svega spajanje ministarstava komunalne privrede i infrastrukture te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u dva ministarstva – za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, te za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

16:57 Mahir Dević opet je ponovio da traže da se ovaj prijedlog vrati u formu nacrta kako bi se održale javne rasprave.

16:50 Haris Zahiragić tražio je da mu se odgovori na pitanje zašto u ministarstvu nema odgova.

- Ukoliko insistirate sa ovakvim ministarstvima odgoj je vrlo bitan.  

16:45 Damir Marjanović konstatovao je da "nije mislio da je tako moćna politička osoba".

- Ja sam samo predstavio potencionalnog kandidata - rekao je Marjanović. 

16:30 Mahir Dević konstatovao je da je neprimjereno da se nova ministirica prvo predstavi na Facebooku, pa tek onda zastupnicima

16:02 Zastupnik Marić rekao je da je neprimjeren trenutak za ovako radilakne poteze. 

- Vrijeme je pandemije. Međutim,većina je to tražila i SBB je lagalista i poštujemo to. Ali ko će praviti budžet za ta ministarstva, vjerovatno će biti privremeno finansiranje do 31. marta. Ne znam državu koja ima dva ministarstva. Bojim se da se visoko obrazovanje ne svede na univerzitet sa nekoliko privatnih fakulteta. Kojem ministarstvu će pripasti polaganje vozačikih ispita - pitao je Marić.

Istakao je da što se tiče SBB-a, stava su da svako ima pravo na šansu.

- Nažalost u njoj će biti oni koji su već imali šansu. Ali da ne bi bili faktor koji opstruira rad, SBB će glasati za - rekao je Marić. 

15:45 Zahiragiću je replicirao Konaković:

- Ako ima zdravog razuma, nek ozbiljno shvati svoj posao. Niko nikad nije ovako vrijeđao kolege zastupnike kao on, čak ih je i nazvao robljem - rekao je Konaković.  

15:30 Zastupnik Zahiragić rekao je da je dobio plakat od USAID-a na kojem se nalaze savjeti kako spriječiti trgovinu ljudima. 

- Ako vas neko tjera da prosite, ako vas neko tjera na prinutdni rad, vjerovatno ste žrtva trgovine ljudima. Preporučujem zastupnicima nove većine da potraže ove brojevejer imate pravo na svoj stav, imate pravo na svoje mišljenje. Nemojte dozvoliti da budete žrtve ljudima. 

15:00 Zastupnica Biščević-Tokić istakla je da je nedopustivo da se jednom nezavisnom zastupniku dodijeli ministarstvo obrazovanja. Reagirako je Konaković koji je rekao da Damir Marjanovićš ima sve kvalifikacije da vodi ministarstvo.

Zahiragić sa plakatom USAID-a. Printscreen

14:55 Razdvajanje i spajanje ministarstava radi se samo zbog podjele resora, kazao je Mahir Dević.

- Vlada nije dala mišljenje vezano za zakonski akt. Ovo je "obavještenje". Krši se niz odredbi. Nevažno je šta se vama kaže, vi ćete to izglasati - rekao je Dević.

14:36 Elmedin Konaković: Naša vizija kako vlada treba da radi jeste razdvajanje Ministarstva obrazovanja. To je politika nove većine. Ova vlada nakon ostavke Nenadića ne radi. Nema ministarstva zdravstva već dugo, epidemija hara. To su štetne posljedice po društvu. Naše opredjeljenje je da se ne igramo s novom vladom. 

Elvedin Okerić. YouTube

14:27 Haris Zahiragić se ponovo javio za riječ.

- Kako će se ministarstva razdvojiti ako nema sredstava? Kako ćete radnike koji su godinama radili u sektoru visokog obrazovanja, da rade u osnovnom i srednjem? Najavljujete da će te nadležnost osnovnog obrazovanja prebaciti na lokanu samoupravu - upozorio je Zahiragić.

14:23 Zastupnici raspravljaju o spajanju i rastavljanju pojedinih ministarstava.

- Razdvajanje ministarstava nije izborni plijen, kako su to kazali iz SDA - odgovorio je Elmedin Konaković na ranije optužbe zastupnika iz SDA.

14:20 Sjednica je nastavljena.

13:40 U toku je još jedna pauza.

13:32 Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić kazao je da će ova stranka biti suzdržana prilikom glasanja za članove Zakonodavnopravne komisije.

13:24 Sa konstatacijom Zahiragića složio se Konaković, kazavši da bi Zakonodavna komisija trebala imati i člana iz SDA.

13:21 Zakonodavnopravna komisija nema ni jednog člana iz opozicije, upozorio je Zahiragić.

- To nema nigdje u praksi u svijetu, da tako značajna komisija bude sačinjena od vladajuće većine - rekao je Zahiragić.

13:20 Nakon pauze nastavljena je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

11:56 Elmedin Konaković: Tražim pauzu od 75 minuta kako SDA može imati vremena pogledati poapire, a i da zastupnici do tada ručaju.

11:53 Okerić: 24 zastupnika su bila "za" i 7 "protiv". Skupština je usvojila prijedlog da se zakon donese po hitnom postupku.

11:30  - Čampara se javio, jer mu je to kazao Konaković. On mu je sada šef. Nije vam drago što sam došao u Skupštinu, žao mi je, morat ćete me gledati naredne dvije godine - rekao je Zahiragić.

Elmedin Konaković. YouTube

11:20 Gospođo Vildana, zarađujete veliku plaću ovdje - kazao je Zahiragić, nakon čega ga je predsjedavajući Skupštine prekinuo.

11:20 Ova sjednica ne treba služiti za edukaciju novih zastupnika, kazala je zastupnica Vildana Bešlija, misleći upravo na Zahiragića.

11:15  - Znam da je vrlo teško podijeliti resore jer nemate dovoljno kadrova – poručio je novoj skupštinskoj većini Zahiragić.

11:00 Zastupnici su prvi sat zasjedanja potrošili poslaničkim intervencijama, a glavna tema je da li je sjednica trebala biti hitna ili ne.

10:55  Zastupnik Vedran Jakupović je pozvao Zahiragića da se više ne javlja za riječ i pusti Skupštinu da radi.

10:40 Za riječ se javio i Elmedin Konaković, zastupnik NIP-a.

- Lijepo ih je gledati da se ovako nerviraju. Nisu došli na Kolegij - poručio je Konaković zastupnicima SDA.

10:30  Zastupnik Aljoša Čampara je istakao kako on ne vidi nikakav problem u tome da se zakaže hitna sjednica s obzirom na brojne probleme s kojim se suočava Kanton Sarajevo.

- Drago mi je što imamo hitnu sjednicu Skupštine KS. Mislim da smo trebali imati više hitnih sjednica jer nema šta nije hitno u Kantonu Sarajevo - kazao je Čampara.

Mahir Dević. YouTube

10:25  Haris Zahiragić tražio je od predsjedavajućeg Elvedina Okerića da uvaži intervencije SDA.

- Pokušavate rastaviti dva ministarstva na hitnoj sjednici, dostavljate nam dnevni red samo 20 minuta prije početka sjednice - kazao je Zahiragić.

10:15  Jasmina Biščević-Tokić iz SDA također je burno reagirala.

- Sjednica ne može biti hitnog karaktera, bez obzira šta je Kolegij odlučio. Hitna sjednica samo može biti ako budemo raspravljali o pandemiji ili zagađenju zraka – istakla je Biščević-Tokić.

10:10    - Nas nekoliko iz SDA je pokrenulo poslovničku intervenciju tražeći od predsjedavajućeg da nam jasno obrazložite hitnost ove sjednice. Kakve veze ovaj jutrošnji dnevni red ima sa karakterom hitne jednice. Karakter hitnosti nije izmjena zakona. U dnevnom redu kojeg smo dobili nigdje e ne pominje pandemija – kazao je Mahir Dević, zastupnik SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.