SAZNAJEMO

Šta je zaista Ukrajina poslala Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH 14. decembra

Šta piše u protestnoj noti Ambasade Ukrajine. Avaz

Piše: M. Aščić

17.12.2020

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH 14. decembra.



Faksimil diplomatske note Ambasade Ukrajine. Avaz

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako nam je potvrđeno, dobilo je diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ova diplomatska nota proslijeđenaje Predsjedništvu BiH na izjašnjenje.

Ambasada Ukrajine, prema dopisu, koji je u posjedu "Avaza", traži detaljne informacije

U reakciji Ambasade Ukrajine kaže se da nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog oprgavanja od strane najvišeg vodstva BiH informacije, a koja se povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prenosom, na bilo koji način, kulturnih, povijesnih ili vjerskih vjednosnih predmeta, porijeklom s teritorija Ukrajine, koji privremeno se nalaze pod okupacijom Ruske Federacije, označavat će podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezulturilo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom BiH- kaže se u reakciji Ambasade Ukrajine.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.