KRIZNI ŠTAB FBIH

Čerkez: Nema javnih dočeka Nove godine, slavite u krugu porodice

Nema organizovanog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kafanama, rekao je Čerkez

Piše: A. J.

17.12.2020

Čerkez: Stabilizirala se situacija s širenjem pandemije. Screenshot

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je danas na pres-konferenciji da je stabilizirana situacija s pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

- Neću da kažem da je situacija poboljšana, ali je evidentno da je za preko 10 posto u padu broj zaraženih, pad broja hospitaliziranih je preko 13 posto. Broj ljudi na respiratoru se kreće između 50 i 60. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju. Situaciju smo stavili pod kontrolu bez lock downa. Zbog novogodišnjih praznika bili smo jednoglasni da ostanu postojeće mjere. Jedan ili dva dana veselja, a da propadne cijeli januar, mislim da nema čovjeka sa razvijenom sviješću da bi sebi to dozvolio. Očekuju nas dva zimska mjeseca kada se covid pojačano širi – rekao je Čerkez.


Pojasnio je da je u preporuci za hotelijere rečeno da vrijede sva pravila kao i za kafiće.


-  Mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Nema organizovanog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kafanama, na lokacijama od 8 do 11 sati to također nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Pozvali smo sve da se Nova godina slavi obiteljski, to je preporuka, a ne naredba. Smatramo da je svako miješanje potencijalni rizik za prenošenje Covida-19. Mnoge zemlje su davale limit. Nismo ništa navodili već smo pozvali građane da Novu godinu dočekaju u krugu obitelji – rekao je Čerkez.

Dodao je i da još nisu dobili odgovor da li će biti donesena odluka na nivou države da se u zemlju može ući samo uz negativan PCR test, a što je zatražilo Federalno ministarstvo zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.