KRIZA

Migranti sutra napuštaju kamp "Lipa", 1.500 ih će spavati pod vedrim nebom

Agregati u “Lipi” jučer su radili

A. Bajramović

Sutra se zatvara kamp

Foto: Arhiv


Podjelom posljednjeg doručka i vreća za spavanje kamp “Lipa”kod Bihaća sutra će biti zatvoren, kako je ranije i najavljivano iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). To znači da će pod vedrim nebom ostati oko 1.500 migranata.

Za osam mjeseci, koliko je kamp postojao, bh. vlasti nisu ni pokušale donijeti odluke kako bi se barem ova zima mirno dočekala, a ni u posljednjem trenutku Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus o “Lipi” ili lokaciji na koju bi migranti bili izmješteni.

Agregati u “Lipi” danas su radili, a obroke su dijelili aktivisti Crvenog križa. Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog križa BiH i CK USK, poziva da se Međunarodni dan migranata, 18. decembra, obilježi rješenjem za “Lipu”, ali od toga očigledno više nema ništa.

  • Migranti će na ulicu

    Migranti će na ulicu

    Foto: Arhiv


- Očekujemo da organi države i Kantona razgovaraju o “Lipi”. Pozivam na razum, da se pokuša pronaći ljudsko rješenje - apelirao je danas Kličić.

Neodgovorna, nezainteresirana i nesposobna vlast je bez dogovora u danima kad su temperature ispod nule. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić predložio je da se migranti privremeno izmjeste u kamp “Bira”, dok se “Lipa” ne osposobi, ali to u Bihaću kategorički odbijaju.

- Ulazak u “Biru” ne dolazi u obzir, a, ako neko pokuša, mi ćemo to tretirati bukvalno kao napad na Bihać. Ljudi koji su ovdje znaju da je to prepreka za odvijanje normalnog života. Ne možete živjeti ako vam se 2.000 migranata nalazi u zoni od dva kvadratna kilometra. Ono što je Cikotić izjavio u najmanju ruku je neodgovorno. Kad bismo dozvolili da se u “Biru” smjeste migranti, sve što ih ima u državi bilo bi usmjeravano u Bihać i opet bismo bili pregaženi - ističe gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Više o temi Migranti

CRNA GORA
Na jedrilici otkriveno oko 50 migranata
NA VRH

Podijeli članak na