GDJE ĆE 1.500 MIGRANATA

Iz IOM-a potvrđeno za "Avaz": Zatvaranje kampa "Lipa" prolongirano za subotu

U IOM-u ističu da su dobili molbu da odlože najavljeno zatvaranje kampa tako da će migranti u Lipi ostati još jedan dan

Kamp "Lipa": Ne zna se gdje će migranti biti izmješteni. Arhiv

Piše: A. Bajramović

17.12.2020

I pored najave da će kamp Lipa kod Bihaća sutra biti zatvoren, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) večeras su potvrdili da se zatvaranje, ipak, odlaže za subotu, potvrdila je za "Avaz" Edita Selimbegović iz IOM-a.

U toku su intenzivni razgovori o sudbini 1.500 migranata koji su od marta smješteni na ovoj lokaciji, a u IOM-u ističu da su dobili molbu da odlože najavljeno zatvaranje kampa tako da će migranti u Lipi ostati još jedan dan.

Ni u posljednjem trenutku Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus o “Lipi” ili lokaciji na koju bi migranti bili izmješteni.

Intenzivni razgovori o sudbini 1.500 migranata. Arhiv

Predsjednik Društva Crvenog križa BiH i CK USK Husein Kličić pozvao je da se Međunarodni dan migranata, 18. decembar, obilježi rješenjem za “Lipu”, ali od toga očigledno više nema ništa.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić predložio je da se migranti privremeno izmjeste u kamp “Bira”, dok se “Lipa” ne osposobi.

Protiv toga su kategorički gradske vlasti u Bihaću.

- Ulazak u “Biru” ne dolazi u obzir, a, ako neko pokuša, mi ćemo to tretirati bukvalno kao napad na Bihać. Ljudi koji su ovdje znaju da je to prepreka za odvijanje normalnog života. Ne možete živjeti ako vam se 2.000 migranata nalazi u zoni od dva kvadratna kilometra. Ono što je Cikotić izjavio u najmanju ruku je neodgovorno. Kad bismo dozvolili da se u “Biru” smjeste migranti, sve što ih ima u državi bilo bi usmjeravano u Bihać i opet bismo bili pregaženi - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.