RATNI ZLOČIN

Podignuta optužnica protiv 9 osoba za zločine iz 1992. godine na Sokocu

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K.

Novoseoci. Arhiv

Fu. M.

18.12.2020

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv devet osoba za zločine iz 1992. godine na Sokocu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada TO, VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okolice, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizirane brigade VRS, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu.

Veliki broj metaka

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije skupine doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubistava.

Nakon počinjenog zločina i ubistva, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Lociranje osumnjičenog

Optuženi se terete za krivično djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Krstić Radislava, koji je u MKSJ u Hagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Također, Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i poduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.