MOSTAR

Turković o aferi "Ikona": Pokrenuti su postupci prema Tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu

Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, kaže Turković

Piše: M. Sm.

18.12.2020

S današnje posjete. M. Smajkić

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković posjetila je dana Mostar i razgovarala s čelnicima SDA u ovom gradu. Komentarisala je i aferu "Ikona". 

- Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema Tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu, ne znam mnogo. Optužbe su i više nego ozbiljne i ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti - kazala je Turković.

Turković je istakla da je Mostar osnov za funkcionisanje cijele države.

- Ako stvari budu funkcionisale u Mostaru, funkcionisat će i u ostatku BiH. Ako se ovdje padne, ovo je osnov, onda se polako pada svuda. Dolazila sam u Mostar 1993. godine. S obzirom da sam 1992. provela u Sarajevu moram da kažem da onu patnju i stradanja koju sam vidjela ovdje nikada nisam vidjela u Sarajevu, bez obzira na ogromna stradanja - prisjetila se Turković i dodala:

- Mostar pripada Mostarcima, ništa ne treba dodavati, kao što sam rekli i 1993., dovoljno je širok, lijep i važan da svi mogu da nađu mjesto za sebe i svoj dio neba. Samo tako možemo naprijed kroz zajedništvo i razumijevanje, prihvatanje drugih i drugačijih, bez oponiranja i bez zadržavanja bezvlasti. Vrijeme je da građani izađu i izraze svoju dobru volju i prepoznaju ko je bio i ko će biti uz njih. Mi možemo samo da im damo podršku u boljem i svjetlijem Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.