"AVAZ" SAZNAJE

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo je jutros dopis SIPA- i Tužilaštvu BiH da se ispitaju svi navodi

Dodik poklonio ikonu Lavrovu. Avaz

Piše: M. Aščić

18.12.2020

Tužilaštvo BiH formiralo je danas predmet kako bi se ispitali svi navodi o tome kako je zlatna ikona koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, dospjela u BiH, saznaje "Avaz".

Ova informacija danas je zvanično i potvrđena iz ove institucije.

-Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.  Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena.  Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere - rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Saznajemo, također, da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo  jutros dopis SIPA- i Tužilaštvu BiH da se ispitaju svi navodi, a na osnovu protestne note Ambasade Ukrajine, koja je jučer zatražila dodatne informacije o ovom slučaju i ikoni staroj 300 godina, koja je završila u posjedu bh. zvaničnika.

Podsjetimo, ikonu Lavrovu, 14. decembra, prilikom posjete našoj zemlji, poklonio je Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.