POTVRĐENO

Mandić za "Avaz": Ministarstvo finansija će pronaći stavku iz koje će platiti vakcine

Neće se platiti iz budžeta za narednu godinu, kako je prvobitno planirano

Piše: N. Aj.

18.12.2020

Mandić: Bit će sve uredu. Arhiv

Vlada Federacije BiH na današnjoj telefonskoj sjednici razgovarala je o osiguravanju novca za vakcine protiv koronavirusa prema dogovoru s Globalnim savezom za vakcine (GAVI).

Kako nam je rekao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, potvrdivši i saopćenje Ministarstva civivilnih poslova BiH, GAVI je rok za uplatu sredstava produžio do 23. decembra.

- Bit će danas donesena odluka. Na vrijeme će biti uplaćeno, nije uopće nikakva frka. Vidjeli ste da po potpisanom ugovoru, obaveza Federacije bila samo da uplati avansno 20 posto sredstava što smo mi u roku i učinili. A garanciju je trebala dati država. Oni su probali to učiniti, ali ta garancije nije prihvaćena. Onda je GAVI htio da se u roku dva dana plati ostatak od 11,5 miliona KM, što nije bilo tehnički moguće izvesti iz proračuna. Sada su produžili dok i bit će tehnički izvedeno. Dobit ćemo vakcinu kako je i planirano - kazao je Mandić za "Avaz".

Naglasio je da se rješenje pronalazi izvan budžeta za 2021. godinu.

Neće se platiti iz budžeta za narednu godinu, kako je prvobitno planirano. Naći će Ministarstvo finansija stavku prema kojoj će se to završiti. Ovoga ne bi bilo da je prihvaćena državna garancija. Nije ovo ničija greška, jednostavno htjeli su novac odmah i to je to. Ali, bit će sve u redu, rokovi će biti ispoštovani. Zaključak Vlade je da se to izvrši, a posebnom urednom sredstva će biti prebačena.

Ministarstvo finansija je zaduženo da plati i sve će biti u roku - istakao je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.