PRENOSIMO

Kako pravnici grade aerodromske piste: SDA i DF u borbi protiv korupcije – ti meni direktora ovdje, ja tebi direktora ondje

Da je i sama potvrda obična lakrdija izdata po nalogu nekog vladajućeg političkog silnika, vidi se i iz oznake "interno"

A. J. / Raport
  • V. d. direktor aerodroma Alan Bajić i Dino Begić decenijama su članovi uprave sarajevskog aerodroma

    V. d. direktor aerodroma Alan Bajić i Dino Begić decenijama su članovi uprave sarajevskog aerodroma

    Foto: Raport


Tek što je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavio danas ogromnu analizu o antikorupcijskom okruženju u javnom sektoru KS, a sve stranke i njihovi lideri se “zakleli u borbu protiv posljednjeg mita”, pojavila se informacija o ponovnom, očito koruptivnom i protuzakonitom zapošljavanju kadrova vladajućih struktura Stranke demokratske akcije i bratske im Demokratske fronte – Željko Komšić, piše Raport.ba.

Tako će javni konkurs za imenovanje Uprave Agencije (direktora i dva zamjenika direktora Agencije) za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine BHANSA-i, najvjerovatnije postati tema Ureda za borbu protiv korupcije i Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nakon što je jedan sarajevski portal objavio kratku informaciju i faksimil potvrde koju je v.d. direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić izdao izvjesnoj Emili Krvavac, a u kojoj se tvrdi da je imala ključnu savjetodavnu ulogu u projektiranju i proširenju piste našeg najprometnijeg aerodroma, Raport istražio je još neke detalje.Zaposlenica BHANSA-e Emila Krvavac, spornu potvrdu je priložila na konkursu za člana uprave BHANSA-e kao jedan od 15 za sada prijavljenih kandidata. Kako tvrde u samoj agenciji ova diplomirana pravnica nije mogla dobiti potvrdu o učešću na bilo kakvim projektima u matičnoj kući, pa je morala „projektovati“ na mnogo zahtjevnijim projektima ni manje ni više nego na građevinskim projektima sarajevskog aerodroma.

Iako javno preduzeće na sarajevskom aerodromu ima brojni pravni sektor, sa pređašnjim iskustvom upravo na dokumentaciji projekata proširenja i sanacije piste, v.d. direktor Alan Bajić ne štedi para u vrijeme kada njegovo preduzeće trpi enormne finansijske gubitke zbog pandemije te navodno dovodi pravnicu koja ne može dobiti potvrdu o znanju na projektima tamo gdje radi, ali je zato na aerodromu imala „ključnu savjetodavnu ulogu u adekvatnoj pripremi projektne dokumentacije u razvojnim projektima“.

Da je i sama potvrda obična lakrdija izdata po nalogu nekog vladajućeg političkog silnika, vidi se i iz oznake "interno", jer je notorno da su ovakve potvrde javne isprave izdate u tačno precizirane svrhe, a ne isprave preduzeća koje ih izdaje. Također, oznake svjedoče da je dokument izdao kabinet direktora (broj dopisa i pečata), a ne nadležne službe koje izdaju ovakvu vrstu potvrda.

  • Komšić: DF pravi haos na aerodromu

    Komšić: DF pravi haos na aerodromu

    Foto: Arhiv


Ni to ne bi bio problem da je prema Raportovim sagovornicima sa aerodroma neko vidio Emilu Krvavac blizu aerodromske piste, odnosno znao da ona savjetuje v.d. direktora Alana Bajića i v.d. izvršne direktore Elvedina Dinu Begića i Samru Pehilj?! Također, niko ne zna kakav je ugovor potpisan sa BHANSA-inom pravnicom u vezi njenog stručnog savjetovanja i koliko novaca je aerodrom dužan isplatiti za to savjetovanje.

Ono što se zna jeste da su sasvim drugi razlozi za izdavanje sporne potvrde. Prema izvorima mostarske SDA, Emila Krvavac ima direktnu političku podršku potpredsjednice SDA Sebije Izetbegović koja je navodno i presudila da u septembru 2019. ova pravnica postane članicom Etičkog odbora SDA.

Istovremeno v.d. direktor aerodroma Alan Bajić i Dino Begić decenijama su članovi uprave sarajevskog aerodroma zahvaljujući tome što su uvijek bili favoriti SDA, mada su u julu ove godine formalno predloženi od njihovog koalicionog partnera Demokratske fronte – Željko Komšić.

Navodno je ovo samo jedno od desetina stranačkih zapošljavanja i postavljanja na funkcije u državnim i entitetskim institucijama i preduzećima koje sve po zakonu stranke dogovaraju Izetbegović i Komšić. Na isti način se vrše postavljanja Komšićevih „sposobnih a ne podobnih jarana“ u iste agencije i preduzeća.

Neki od članova komisije za imenovanje uprave BHANSA-e u sastavu predsjednica Dijana Topić i članovi Almir Šahović, Milana Popadić, Jelena Brkić i Zorica Kolić, apeluju da treba zatražiti od direktora aerodroma očitovanje o autentičnosti potvrde i navesti vrijeme i konkretne poslove na kojima je kandidatkinja za člana uprave ANSA-e radila, na i oko aerodroma. Bilo kako bilo ova komisija je obavezna prijaviti Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ove nedosljednosti jer ako sutra neki avion propadne kroz pistu sarajevskog aerodroma da se barem zna ko je šta projektovao – diplomirani pravnici ili inženjeri.

Sukob Sebija – Branković?

U Tužilaštvo BiH, početkom ove sedmice, stigla je anonimna krivična prijava protiv Nudžeima Rečice zamjenika direktora BHANSA-e sekretara i još jednog uposlenika ove agencije, zbog otkrivanja i objavljivanja potvrde Emile Krvavac medijima, čime je ugrožena njena privatnost. Krivična prijava podnijeta od NN osobe tvrdi da su ove osobe nezakonito otkrile identitet i poslove kojim se bavi uposlenica BHANSA-e Krvavac čime su prekršile Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Zanimljivo je da je Nudžeim Rečica, također kandidat na konkursu, bivši ministar i diplomata bio kadrovsko rješenje Nedžada Brankovića bivšeg federalnog premijera i trenutnog zamjenika državnog ministra saobraćaja i komunikacija. Sa druge strane mlađahnu Emilu „gura“ Sebija prva ili druga (?) u SDA što povećava razdor u ionako frakcijama rastrganoj stranci. Jedini koji je siguran u produženje mandata na mjestu direktora BHANSA-e je kandidat Davorin Primorac zet Dragana Čovića predsjednika HDZ-a jer očigledno u doba najveće ugroženosti hrvatska zajednica i HNS od njega i ne mogu ništa drugo ponuditi, piše Raport.ba

NA VRH

Podijeli članak na