DJELO ĐOKE MAZALIĆA

Magazinović: Zašto niko ne reagira u slučaju ukradene slike “Magdalena” koja se nalazi u Novom Sadu

Šta je urađeno od 2006. godine kada je vlasnik Enver Mulabdić prijavio nestanak slika Federalnom MUP-u?, naveo je Magazinović

Magazinović: To je nacionalni spomenik BiH. Arhiv

Piše: A. J.

19.12.2020

Državni zastupnik Saša Magazinović ponovo se oglasio na Facebooku upozorivši da se u Novom Sadu izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i zbog čega je Interpol raspisao potjernicu.

- Nacionalni spomenik BiH, slika Đoke Mazalića “Magdalena” se nalazi u Srbiji. Svi znaju gdje. Džaba šaljete demantije, džaba brišete snimke i fotografije. Zašto ne reaguje Predsjedništvo BiH kao u slučaju ukrajinske ikone? Zašto Tužilaštvo ne formira predmet kao u slučaju ukrajinske ikone? - pita Magazinović.

Napominje da za slikom traga i Interpol.

- Da li naše agencije komuniciraju sa Interpolom po ovom pitanju i zašto ne? Šta je urađeno od 2006. godine kada je vlasnik Enver Mulabdić prijavio nestanak slika Federalnom MUP-u? - napisao je Magazinović.


👉 Nacionalni spomenik BiH, slika Djoke Mazalica “Magdalena” se nalazi u Srbiji. Svi znaju gdje. Dzaba saljete demantije,...

Objavljuje Sasa MagazinovicSubota, 19. prosinca 2020.

Objavio je i fotografiju Damirke Mulabdić sa kćerkom Amrom, neposredno pred početak rata s “Magdalenom” u pozadini!


Magazinović je, podsjećamo, uputio i otvoreno pismo Ministarstvu kulture Srbije, vlastima u Novom Sadu, ali i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te ministrici vanjskih poslova naše zemlje Biseri Turković.


- Svaka čast za zalaganje za ukrajinsko nacionalno blago. Hajde sada isto tako za naše!!! - napisao je ranije Magazinović.

S druge strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada objavio je u digitalnoj formi ovu sliku, ali pod nazivom "Magdalena pokojnica". U opisu se navodi da je autor Đoko Mazalić.

Slika objavljena u digitalnoj formi. Screenshot

Magazinović je upozorio da će "Magdalena" biti predstavljena povodom manifestacije Novi Sad Evropska prijestolnica kulture, ali su to iz Fondacije Novi Sad negirali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.