USPJEH MLADIH

Promovirano 5.088 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija UNSA

Obrazovanje je duša društva zbog toga vas pozivam da ostanete ovdje i unapređujete svoju zemlju, kazao je Krivić

N. Aj. / Fena

U okviru svečanosti predstavljeno je i 200 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu

Foto: Fena


U sarajevskom Domu mladih danas je upriličena 16. svečana promocija 5.088 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), najvećeg i najstarijeg univerziteta u Bosni i Hercegovini. 

U okviru svečanosti predstavljeno je i 200 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu i to dobitnika zlatne značke, srebrne značke i Povelje Univerziteta u Sarajevu. 

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 10,00 su Tarik Čorbo s Mašinskog fakulteta i Adisa Bolić s Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 9,95 je Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Na svečanosti, ove godine upriličene u online formatu, obratio se rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj podsjećajući da je UNSA osnovan 2. decembra 1949. godine, a u 71. godinu postojanja bio je i ostao generator razvoja i progresa cijele BiH. 

- On okuplja sve osnovne potencijale u sferi nauke, duhovnosti i umjetnosti te predstavlja snažnu potporu cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH. U nadolazećem vremenu očekivanja i zahtjevi od društva prema univerzitetu su sve veća zbog čega je osnovna misija stavljanje mladog čovjeka u fokus istraživanja kako bi mogao odgovoriti na izazove - napomenuo je rektor.

  • Škrijelj: Budite slobodni ljudi, ne dopustite nikom da vam oduzme pravo na izbor stava

    Škrijelj: Budite slobodni ljudi, ne dopustite nikom da vam oduzme pravo na izbor stava

    Foto: Fena


S obzirom na to da je druga dekada 21. stoljeća donijela nezapamćene izazove cijelom čovječanstvu, rektor je istaknuo da se tada ponovo pokazalo da su nauka i znanje kao i naučno-istraživački rad presudni u kreiranju opstanka života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

- Zato nas uvijek veseli promocija nove generacije diplomanata i magistranata kada se budi nada i od koje se očekuje da ostvare vrijedna dostignuća koja će svima biti od koristi i bh. društvo učiniti boljim mjestom za život - podvukao je Škrijelj.

Škrijelj je čestitao diplomantima i magistrantima, ali im i poručio kako da bi održali korak s vremenom, neće biti dovoljno da produciraju samo nove ideje i proizvode, već će morati prije svega mijenjati stalno sebe, jer kako se ritam promjena ubrzava, tako će i njihova odgovornost biti veća, a kompetencije traženije.

- Budite slobodni ljudi, ne dopustite nikom da vam oduzme pravo na izbor stava i pravo na izbor vlastitog puta jer studirajući na UNSA, vi ste stekli znanje kojim ćete mijenjati ne samo stvarnost svih nas, nego i graditi bolju i ljepšu budućnost - rekao je Škrijelj.

Diplomante i magistrante pozdravio je i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić nazivajući ovaj dan svojevrsnim praznikom mladosti, obrazovanja, znanja i budućnosti BiH.

Ocijenio je da, osim što je uloga Univerziteta da ponudi nova teorijska i praktična znanja i vještine, jedan od ključnih njegovih zadataka podstaći kritičko razmišljanje i izgradnju stvaralačkog odnosa prema društvenim procesima.

- U vremenu dalekosežnih i globalnih promjena ne smijemo dozvoliti da budemo samo puki aplikanti aktuelnog i vrlo dinamičnog tehničko-tehnološkog razvoja nego moramo postati aktivni učesnici na samom izvoru kreacije dobrih, provodivih i profitabinih ideja - poručio je Zvizdić.

Dekani fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon obraćanja promovirali su diplomante i magistrante sa svakog od fakulteta.

  • Svečanost upriličena u online formatu

    Svečanost upriličena u online formatu

    Foto: Fena


Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić podvukao je da UNSA sedam decenija doprinosi razvoju i ponosi se svojim studentima, dodajući da UNSA od studenata pravi armiju ljudi koji će razvijati BiH.

- Ako želite da vidite promjene budite glasni, borbeni i inovativni. Obrazovanje je duša društva zbog toga vas pozivam da ostanete ovdje i unapređujete svoju zemlju. Iskoristite vještine koje ste stekli da bi ste pomogli drugima, suprotstavite se sistemu koji postoji, budite lideri - pozvao ih je Krivić.

Na svečanosti se obratio najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta koji je naglasio da je ovaj dan poseban za UNSA, obrazovanje, društvenu zajednicu i roditelje studenata.

- Izlazi sjajna generacija mladih koja završava jedan period života i prelazi u drugi gdje će znanje koristiti za dobrobit države i dalje se usavršavati i prenositi znanja budućim generacijama. Priča moje generacije je u nastajanju i tek treba biti ispričana - istaknuo je Papić.

NA VRH

Podijeli članak na