FEDERALNI MINISTAR

Džindić: Planiramo investicije veće od 150 miliona KM u modernizaciju i sigurnost rudnika

Neophodno je da budemo svjesni posljedica odluka koje donosimo na budućnost funkcionisanja rudnika, poručio je Džindić

Džindić: Planirano je da imamo jedno centralno održavanje za sve rudnike. Fena

A. J. / Fena

20.12.2020

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je za Fenu da je, kad je rudarstvo u pitanju, prve dvije godine svog mandata iskoristio za analizu tog sektora i pronalaženje novog modela upravljanja za funkcionalnije rudnike.


- Ušli smo u testnu fazu restruktuiranja i očekujemo da do sredine marta 2021. od rudnika dobijemo konačni odgovor da li je proces uspješan - pojasnio je Džindić.


Dodao je da lično smatra da ga treba doraditi i primjenjivati u budućnosti.


Džindić je istakao da svi moraju biti svjesni, a posebno Nadzorni odbor koji zajedno s Upravom "Elektroprivrede BiH" sada upravlja svim rudnicima, da se prema rudnicima moraju ponašati odgovorno, profesionalno i menadžerski.


- Neophodno je da budemo svjesni posljedica odluka koje donosimo na budućnost funkcionisanja rudnika - poručio je Džindić.


Podsjetio je da je u septembru predstavljen novi model funkcionisanja rudnika koji su podržali, a podržao ga je i sindikat - što pokazuje novi kolektivni ugovor.


- Po sadašnjem modelu svaki rudnik ima po jednog generalnog i tehničkog direktora, te postoji "centralni" nadzorni odbor, odnosno Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH". Planirano je da imamo jedno centralno održavanje za sve rudnike i minimalna interventna održavanja na lokacijama - pojasnio je Džindić.


Precizirao je da rudnici koji posluju izvan koncerna "Elektroprivrede BiH" imaju više iskopanih tona po rudaru od onih u koncernu, što povezuje s činjenicom da u koncernu ima više režijskog osoblja koje za sebe veže veći broj rudara.


- Nadam se da će novi model upravljanja riješiti i taj problem i da ćemo imati više iskopanog uglja po rudaru - kazao je Džindić.



Dodao je da je planirano da u naredne dvije godine bude investirano više od 150 miliona KM u modernizaciju i sigurnost rudnika.


Džindić je izjavio da je u petak je u rudniku u Banovićima pušten u rad sistem za transport i odlaganje vrijedan oko 50 miliona KM, koji je projektovan i izgrađen za poboljšanje sigurnosti radnika i rudara, kao i za povećanje efikasnosti i ekonomske dobiti.


- Taj projekt je radio konzorcij tri bh. firme koji je predvodio TTU Energetik koji je bio u stečaju 2016. a danas zapošljava oko 200 radnika i uspješno posluje - kazao je Džindić.


Podsjetio je da je TTU Energetik nastao kao zajednička kompanija Elektroprivrede BiH, koja je vlasnik 80 posto i RMU Banovići, te da u svojoj strukturi ima dva direktora uime Elektroprivrede BiH i jednog uime rudnika.


- Zadovoljan sam takvim modelom i rezultatima koje postižu na tržištu. Taj model treba prenijeti i u rudnike i u Elektroprivredu BiH da bi rudnici mogli uspješno poslovati - naveo je Džindić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.