KOALICIJA POD LUPOM

Do 14 sati u Mostaru glasalo 2,9 posto više birača nego na redovnim izborima

Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza, kazali su iz Koalicije "Pod lupom"

Ohrabujuća izlaznost glasača. Avaz

N. Aj.

20.12.2020

Posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja u Mostaru do 14 sati. 

- Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza, birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne, otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače. Na tri biračka mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata - saopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Dodali su da je zabilježeno vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska na više od 50 posto biračkih mjesta, do 10 takvih slučajeva. 

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na dvije trećine biračkih mjesta, do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti. Na 32 posto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini. Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 4, 2 posto slučajeva tokom glasanja se nisu primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa - istaknuli iz iz ove koalicije.

Također, posmatračima Koalicije "Pod lupom2 nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta mjesta, a na devet biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača.

- Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru do 14 sati je 38,1 posto sa marginom statističke greške od plus ili minus 0,96 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti. To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. za 2,9 posto, što ohrabruje - navode iz "Pod lupom".

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku https://bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/ .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.