MODRIČA

U vrijeme pandemije pojavio se opasan “biznis”: Domaćice lažne PCR testove prodavale za 70 KM

Svako na računaru može krivotvoriti PCR test ukoliko posjeduje originalni dokument, kaže vještak Ismet Katana

Na granici se vrše stalne provjere testova. Avaz

B. Cerić

20.12.2020

U vrijeme pandemije i zatvaranja granica razni mešetari i kriminalci bacili su se na novi unosan “biznis”, koji nije zaobišao ni našu zemlju.

Koristeći tešku situaciju, crno tržite su preplavili falsificiranim negativnim PCR testovima na koronavirus.

Poput kriminalaca u regionu, u ovoj biznis su se uplele i dvije gospođe iz Modriče D. M. Đ. i S. D., koje su na kraju završile u pritvoru. 

Trag boje

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj saopćeno je da su njih dvije lažne PCR testove izrađivale i prodavale od 18. novembra do 8. decembra, kada su uhapšene u Modriči, u operativnoj akciji “Retest”.

One nisu medicinske radnice, ali su vješto, uz pomoć kompjutera, utvrdile kako mogu doći do zarade. Saznali smo da su za testove koristile memorandum Doma zdravlja Banja Luka, a testove su prodavale za 70 KM zainteresiranim osobama radi odlaska u inozemstvo.

Kako su domaćice mogle napraviti PCR test, pitali smo kriminalistu Ismeta Katanu, stalnog sudskog vještaka.

- PCR test je u formi računarski obrađenog dokumenta. Znači, možete ga i vi, ukoliko imate priliku da imate originalni primjerak, skenirati, prebaciti u jednu od formi obrade fotografija, ukinuti što god želite u njemu i upisati što god želite. Izbrišete sadržaj i ukucate ime koje želite, ali se pobrinete da pronađete isti font slova koji je korišten. I onda ga isprintate. Pečat na njemu nije više trag pečata, nego filtera u boji i golim okom teško da će neko raspoznati da nije original. To je najjednostavniji način - kaže Katana.

Objašnjavajući postupak, on napominje da je to isto kao kad se djeca igraju kod kuće mijenjajući sadržaje na računaru. 

U Srbiji uhapšena organizirana banda. Ilustracija

Dostupan original

Najjednostavniji način da se otkrije je li u pitanju krivotvorina jeste provjera kod onoga ko je izdao test. Ukoliko ima broj protokola, izdavalac u računaru može provjeriti je li taj dokument izdat i na koje ime.

- Medicinsku dokumentaciju je inače lako krivotvoriti jer su najčešće u formi lakog davanja. Otisak institucije i ljekara može se uzeti s bilo kog drugog dokumenta koji ste dobili. Zato lažni PCR test može vizuelno pokazivati vjerodostojnost dokumenta dok ga neko ne pogleda pod mikroskopom ili velikom lupom i onda utvrdi je li na njemu trag pečata ili računarskog printera u boji - objašnjava Katana.

Uhapšena grupa u Srbiji

U avgustu je u Srbiji uhapšena šesteročlana grupa zbog falsificiranja ličnih dokumenata, ali i na desetine lažnih PCR testova. Negativne PCR testove su prodavali po cijeni od 30 do 100 eura, uglavnom ljudima koji su putovali u zemlje Evropske unije, dok su lažne lične karte EU prodavali od 300 do 800 eura, u zavisnosti od hitnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.