SAOPĆENJE

Koalicija "Pod lupom": Sedam građana prijavilo da Covid tim nije došao na adresu

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima

Koalicija "Pod lupom" saopćila podatke. Promo

N. Aj.

20.12.2020

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom" predstavio je podatke koji se odnose na proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i izlaznost, a koji se odnose na period do 18 sati. 

Na izborni dan nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza, birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznosili su prazne. Nije bilo ni otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ali je zabilježen jedan slučaj zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače. 

Na osam biračkih mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 60 posto biračkih mjesta, do 10 takvih slučajeva. Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 takvih slučajeva. 

- Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili porodično glasanje na dvije trećine biračkih mjesta, do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti, a na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva. Na više od 40 posto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, a na dva biračka mjesta je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva. Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 6, 8 posto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19 - kazali su iz Koalicije "Pod lupom".

Posmatračima nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta, a na 13 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača.

Koaliciji „Pod lupom“ su putem besplatnog telefona ili online prijave prijavljene 23 izborne nepravilnosti. Od tog broja, javilo se sedam građana i građanki kojima po njihovim tvrdnjama na adresu nije došao Covid mobilni tim iako su se uredno registrovali za ovaj vid glasanja. O ovome je obaviještena Gradska izborna komisija. Jedan građanin je isto prijavio i u slučaju glasanja putem redovnog mobilnog tima - saopćeno je iz Koalicije.

Kazali su i kako je zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru do 18 sati 54, 4 posto sa marginom statističke greške od plus ili minus 1,31 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti. To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. 11. 2020. za 5,6 posto, što ohrabruje.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. Sva biračka mjesta su zatvorena do 19.15 izuzev jednog koje je zatvoreno poslije 19.15 sati. Na 1, 4% biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora, izuzetak su dva biračka mjesta. 

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, Koalicija „Pod lupom“ je zaprimila prijavu da na biračkom mjestu 155A014 posmatrači učestvuju u utvrđivanju rezultata sa članovima biračkog odbora. O ovome je izvještena Gradska izborna komisija koja će provjeriti prijavu. Također, na biračkom mjestu 155A003 posmatrač Koalicije „Pod lupom“ i jedan posmatrač političkog subjekta udaljeni su sa biračkog mjesta na početku procesa utvrđivanja rezultata, ali su na koncu ipak vraćeni na biračko mjesto. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ trenutno neometano prate proces brojanja glasova - rečeno je iz Koalicije "Pod lupom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.