REAKCIJE

Kajtaz za "Avaz": Najrealnije je da se oko buduće koalicije dogovaraju HDZ BiH i Koalicija za Mostar

Četiri političke opcije kreairat će budući sastav Gradskog vijeća u najvećoj mjeri, smatra Kajtaz

Kajtaz: U tom četverokutu treba tražiti politički dogovor. Arhiv

Piše: A. Jamaković

21.12.2020

Još je rano govoriti šta se dogodilo na izborima u Mostaru, ali može se razgovarati o trendovima. A trendovi govore da će, zapravo, četiri političke opcije kreairati budući sastav Gradskog vijeća u najvećoj mjeri, a to su HDZ BiH, Koalicija za Mostar, „BH blok“ i Hrvatska republikanska stranka.

To je za „Avaz“ kazao politički analitičar Faruk Kajtaz komentirajući preliminarne rezultate lokalnih izbora u Mostaru koje je jutros objavila Centralna izborna komisija (CIK).


Neće ići lako

Napominje da su to opcije koje su se izdvojile i koje će uzeti najveći dio mjesta u Gradskom vijeću.


- U tom četverokutu treba tražiti politički dogovor oko stvaranja većine potrebne da se izglasa rukovodstvo Gradskog vijeća i naravno gradonačelnik Mostara. Sve opcije su otvorene, ali je najrealnije da se oko neke buduće koalicije dogovaraju HDZ BiH i Koalicija za Mostar. Neće to ići tako lako s obzirom na odnose koji vladaju i neka druga pitanja na kojima insistira Dragan Čović i HDZ BiH, a to je, prije svega, izmjena Izbornog zakona čemu se protive sve članice Koalicije za Mostar – rekao nam je Kajtaz.


Očekuje da ćemo najvjerovatnije prisustvovati maratonskim sjednicama Gradskog vijeća na kojima će se pokušati napraviti dogovor oko gradonačelnika.


Kajtaza smo pitali i da prokomentira izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su se jučer probudili kao izdajice Bošnjaka u jednom dijelu Mostara, a da su nakon rezultat izbora „legli kao probosanska stranka“.




Opozicija je dobila solidan broj glasova

-    Uvijek je druga priča nakon izbora, očekuje se da se ugrabi onoliko vlasti koliko je moguće. Činjenica je da je „BH blok“ napravio iskorak u odnosu na raniji saziv Gradskog vijeća, ali je i činjenica da je SDP tada sam imao 3 vijećnička mandata, a sada bi zajedno mogli imati 4 ili 5. Smatram da je više glasova donijela Naša stranka, što pokazuje rezultat Irme Baralije. Ne možemo govoriti da se radi o velikoj pobjedi, ali ni o neuspjehu. Opozicija je dobila solidan broj glasova i imat će priliku da u GV-u traži svoje mišljenje i da se kroz parlamentarne rasprave nametne svojim idejama – rekao je za „Avaz“ Kajtaz.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.