KOORDINATOR KOALICIJE

Špago: Računamo na to da će probosanski blok u Gradskom vijeću imati 18 ruku

"Koalicija za Mostar" ima sigurnih 12 mandata

Špago: Građani umjesto blokada očekuju vlast. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

21.12.2020

Prema trenutnim, nepotpunim i neslužbenim, podacima nakon lokalnih izbora u Mostaru, a na osnovu više od 90 posto prebrojanih glasačkih listića „Koalicija za Mostar 2020“ koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS ima sigurnih 12 mandata u Gradskom vijeću Mostara, kojeg čini 35 vijećnika.

„Bh blok“, odnosno, SDP i Naša stranka, za sada, imaju pet mandata.

HDZ BiH ima 13 mandata, HRS tri , a jedan pripada listi SNSD-a i SDS-a.

Šerif Špago, koordinator Koalicije kazao nam je da je ovih pet političkih subjekata ostvarilo svoj cilj, koji se, između ostalog, odnosio na to da daju veliki doprinos kako bi, u konačnici, probosanski blok imao potrebnu većinu u Gradskom vijeću Mostara.

-Trenutno, jedino nismo sigurni u to da će „Bh. blok“ u Gradskom području Zapad imati vijećnika, ali tu će , zapravo, presuditi glasovi iz dijaspore i ne sumnjam da će ta lista dobiti potreban broj glasova kako bi i „Bh. blok“ imao svog vijećnika.

Dakle, „Koalicija za Mostar“, u tom probosanskom dijelu vijećnika, ima dvije trećine i mi smo se s tim rezultatom zadovoljni. Naravno, u nekim dijelovima je moglo biti bolje, ali imajući u vidu ukupnu epidemiološku situaciju, probleme u radu Covid -timova zadovoljni smo ostvarenim rezultatom. Sada nam preostaje da čekamo da se ti rezultati objave, odnosno, da dođu glasovi iz dijaspore-kazao nam je Špago.

Špago nam je potvrdio da će, ako „Bh.blok“ osvoji mandat u Gradskom području Zapad, praktično, probosanski blok imati 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.


Šapgo: Zadovoljni rezultatom. M.Smajkić

On se osvrnuo i na optužbe iz HNS-a i HDZ-a BiH o izbornom inžinjeringu prije i poslije izbornog procesa.

-Onaj ko poznaje zakonske procedure vezano za registraciju birača, zna da je birački spisak zaključen 5.novembra . Vidjeli smo da su oni u svojim izjavama navodili prebacivanje ljudi , svega par dana pred izbore, s jednog na drugo gradsko područje i to ne bih posebno komentarisao, jer nijedan birač nije mogao promijeniti adresu, a da nije prethodno ispoštovao zakonsku proceduru. Na koncu, postoje nadležni organi, a postoji i CIK , koji je nadležan za te stvari -rekao je Špago.

Istaknuo je da se sada svi trebaju posvetiti završetku izbornog procesa, utvrđivanju i potvrđivanju izbornih rezultata, kako bi se što prije otpočela procedura formiranja Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika.

Upitan hoće li u vezi toga uslijediti blokade, Špago je naglasio kako misli da nijedan politički subjekat nema pravo nakon osam godina blokade Mostara da novim blokadama uslovljava implementaciju izbornih rezutata.

- Treba sačekati konačne rezultate, a podsjetio bih na to da su svi u predizborno vrijeme obećavali kako Mostar što prije treba uspostaviti zakonodavnu vlast i izaarati gradonačelnika i početi riješavati nagomilane probleme. Građani sigurno umjesto blokada očekuju ubrzan rad svih strukura vlasti, od Gradskog vijeća do novog gradonačelnika, a posebno kvalitetnijeg rada i konstrukcije Gradske uprave Mostara- poručio je Špago.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.