UPOZORENJA

Evropski zvaničnici: Situacija s migrantima u BiH je alarmantna

Nadležne vlasti moraju sarađivati i djelovati u najvećoj što hitnije kako bi se riješile potreba svih izbjeglica i migranata bez skloništa te spasili životi, napominju

Kamp Lipa: Više od 3.300 izbjeglica i migranata ostat će bez pristupa osnovnom skloništu. Arhiv

A. J.

21.12.2020

Situacija u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Više od 3.300 izbjeglica i migranata ostat će bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta na lokaciji Lipa, što je bila privremena mjera u kontekstu Covida-19 pandemije tokom ljetnog perioda, odnosno, uslijed izostanka alternativnog rješenja domaćih vlasti.

- Još jednom upućujemo poziv vlastima da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar „Bira‟ te otvore objekat na lokaciji u Čiljugama kod Tuzle.

Nadležne vlasti moraju sarađivati i djelovati u najvećoj što hitnije kako bi se riješile potreba svih izbjeglica i migranata bez skloništa te spasili životi. Istovremeno se moraju uzeti u obzir interesi lokalnog stanovništva i u tom pogledu ćemo sarađivati s relevantnim vlastima - saopćeno je u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Žozefa Borelja (Josep Borrell), komesarke za unutrašnje poslove Ilve Johanson (Ylva Johansson) i komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelija (Varhelyi) u vezi situacije u oblasti migracija.

Napominju da Evropska unija nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini i njenim građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom te je upravo izdvojila dodatna sredstva za tu svrhu.

- Evropska unija također podržava Bosnu i Hercegovinu u sveukupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje kontrole granica, a kako bi se izgradili neophodni kapaciteti za učinkovito rješavanje pitanja migracija - saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.