PROMJENA

HDZ BiH prvi put nakon 26 godina ispao iz Vlade u ovom dijelu BiH

Za novoga premijera vlade Livanjskog kantona imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka

Vlada uspostavljena 26 mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH. Ilustracija

A. Ka. / Agencije

21.12.2020

Čak 26 mjeseci nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je uspostavljena Vlada Kantona 10 sa sjedištem u Livnu u kojoj prvi put nakon 26 godina neće sjediti ministri iz HDZ-a BiH. 

Za novoga premijera vlade Livanjskog kantona imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke nastale tokom ove godine nakon izbacivanja dijela dužnosnika iz HDZ-a BiH i raskola u toj stranci. Na sjednici Skupštine održane u ponedjeljak najprije je razrješena Vlada Kantona 10 na čelu s Ivanom Jozićem, nakon čega je imenovan novi saziv na čelu s Ivanom Vukadinom. Novu Vladu podržao je i dio srpskih i bošnjačkih zastupnika.


Vukadin je u izjavi za javnost rekao kako su protekle dvije godine mandata, no da će učiniti sve da ovaj kanton bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama.

Prijepori unutar HDZ-a BiH nastali su između stranačkih organizacija iz Tomislavgrada i Livna nakon što je šest zastupnika izabrano u kantonalnu skupštinu iz Tomislavgrada, a iz Livna tek jedan. Unatoč tome predstavnici HDZ-a iz Livna tražili su da novi premijer bude iz Livna čemu su se u Tomislavgradu protivili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.