SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE

Inspektori u KS nisu dozvolili da divljaju cijene hrane i nafte

Za deset mjeseci imali 5.179 kontrola

Inspektori na terenu uočili nepravilnosti kod 1.973 vlasnika. Avaz

Piše: A. Nalo

22.12.2020

Jedan od prioritetnih zadataka inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nakon zaštite zdravlja KS, svakako je sprečavanje svih oblika sive ekonomije. Na to insistira i prvi čovjek ove institucije direktor Fahir Halilović.


Da se ozbiljno pristupilo rješavanju ovog problema najbolje govore brojke. Naime, u prvih deset mjeseci ove godine inspektori tržišno-turističke inspekcije su na terenu imali 5.179 kontrola, što je u odnosu na planiranih 4.294 više za 885 nadzora.

 

Zabrana rada

U tom period otkriveno je da mimo pravila zakona radi 1.973 pravnih i fizičkih lica. Uočeno je da nisu izdavali fiskalne račune, da su obavljali djelatnosti bez posjedovanja odobrenja nadležnog organa, prometovanja robom bez vjerodostojne dokumentacije, posebno akciznom robom-cigaretama i rezanog duhana.

 

Prema evidenciji, za taj period inspektori su izdali 1.672 prekršajnih naloga čija je vrijednost 1.458.120 KM. Zatim, podneseno je 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, doneseno je i 266 rješenja od čega 138 o zabrani rada i 128 o otklanjanju nedostataka.


- Zbog pandemije izazvane koronavirusom inspektori su dosta vremene proveli kontrolišući da li je u tržnim centrima, prodavnicama i trgovinama došlo do naglog podizanja cijena životnih namirinica i osnovnih higijenskih potrebština. Pod njihovom lupom bile su i benzinske pumpe, a sve kako bi se spriječilo dizanje cijena nafte - kazala je Vildana Brdarić stručni savjetnik za informisanje u KUIP-u.

Prema njenim riječima, na terenu se kontroliralo i izdavanje fiskalnih računa te da li vlasnici objekata imaju ispravan fiskalni uređaj. Zbog uočenih nepravilnosti izdali su 42 prekršajna naloga u vrijednosti od 91.010 KM.


Brdarić: Kontrolisanje tržnih centara. Avaz

Sumnjiva roba

- I u narednom period tržišno-turistički inspektori radit će na sprečavanju nelegalnog rada u trgovinama, ugostiteljskim i poslovnim objektima. Neće dozvoliti da se na tržnicama i javnim površinama prodaje roba neprovjerenog i upitnog kvaliteta, koja kao takva ne može biti namijenjena javnoj potrošnji – istakla je Brdarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.