NJEMAČKI ANALITIČAR

Veber: Bakir Izetbegović je džepno izdanje svog oca, očigledno je slab lider

I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali mu je slaba politika Zapada omogućila da se transformira u najjaču političku figuru u BiH, rekao je Veber

A. J. / Index.hr

Veber: Milanović od stupanja na dužnost pretvorio u ultradesničara

Foto: Arhiv


Njemački analitičar Bodo Veber (Weber) dao je intervju za hrvatski portal Index.

Veber je zaposlen u berlinskom "think tanku" "Democratization Policy Council" (DPC), u kojem se bavi analizom situacije u BiH. Autor je više studija na tu temu, a naročito je usmjeren na tematiku vladavine zakona, policijske reforme i decentralizacije.

- Čini se da se predsjednik Milanović od stupanja na dužnost pretvorio u ultradesničara, a na štetu kako njegove Socijaldemokratske partije, tako i zemlje u cjelini - rekao je, između ostalog Veber.

  • Veber: Milanović se od stupanja na dužnost pretvorio u ultradesničara

    Veber: Milanović se od stupanja na dužnost pretvorio u ultradesničara

    Foto: Arhiv


Nakon konstatacija da je vodeća bošnjačka stranka SDA u krizi i da je napuštaju poznati kadrovi, da je izgubila Sarajevo, da je Sebija Izetbegović omražena figura u javnosti…, novinar je Vebera pitao:

Hoće li Bakir Izetbegović biti grobar stranke koju je osnivao njegov otac Alija? I bi li političkoj sceni u BiH uopće nedostajala SDA?

- Nisam siguran, ali on je očigledno slab lider. Njegov otac, to se često previđa, u biti je bio muslimanski, moralni intelektualac, ali slab političar i državnik. Bakir je džepno izdanje svog oca. No razlog u trenutačnoj slabosti SDA ipak ne bih vidio u samoj stranci, nego u slaboj i nedosljednoj politici međunarodne zajednice, EU i SAD prema BiH u zadnjem desetljeću i po, koja je ojačala nacionalističku hrvatsku i srpsku politiku i elite, a na štetu države BiH, a i bošnjačke politike. I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali mu je slaba politika Zapada omogućila da se transformira u najjaču političku figuru u BiH - odgovorio je njemački analitičar i jedan od najboljih poznavatelja stanja u Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Podijeli članak na