KOMENTAR NA ODLUKU

Advokatica Kisić za "Avaz": Ustavni sud je zaštitio prava građana

Podsjetimo, Ustavni sud BiH danas je donio odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava

Nina Kisić: Vlast se dosada morala konsolidovati. Arhiv

Piše: G. M.

22.12.2020

Advokatica Nina Kisić kazala je za „Avaz“ da je Ustavni sud BiH današnjom odlukom zaštitio prava građana.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH danas je donio odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava.

Na taj način djelimično je usvojena apelacija koja je podnesena u novembru ove godine, a odnosi se na odluke Kriznog štaba FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski.

Uključiti zakonodavnu vlast

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaštitio prava građana, u konkretnom slučaju Kantona Sarajevo kada je riječ o nošenju maski, a Federacije što se tiče zabrane kretanja - kazala nam je Kisić.

Prije svega, dodaje, Sud naglašava i zahtijeva ulogu zakonodavne i izvršne vlasti u donošenju bilo kakvih odluka koje se tiču mjera u borbi protiv širenja zaraze Covid-19.

- Dakle, ono što je posebno bitno je ta činjenica da se kroz cijelu odluku vidi da je Ustavni sud primijetio da krizni štabovi, koji su do sada donosili ovu vrstu odluka, nisu tijela koja trebaju da donose odluke ove važnosti - kazala nam je Kisić.  

To zato što, kako je kazala, smatraju, i to su konkretno naveli u odluci, da su neograničene ovlasti izvršne vlasti jedna od glavnih opasnosti demokratskom poretku, i da je neophodno da one prolaze kontrolu zakonodavne vlasti i da se konkretizuju.

- Ustavni sud je rekao da je prošlo devet mjeseci od početka pandemije. Možda je neko nesnalaženje bilo uredu na početku pandemije, ali to nije uredu nakon devet mjeseci. Dosad su se trebali konsolidovati organi vlasti u BiH – ističe naša sagovornica.

Dat rok Parlamentu FBiH

Inače, ovu apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli su sarajevski advokati i ona se odnosila na naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 9. novembra 2020. godine i Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od 12. oktobra 2020. godine

Advokati su tražili da se donesene mjere ukinu, ali je sud taj dio žalbe odbio.

No, to ne znači da se naredbe o obaveznom nošenju maski i zabrani kretanje ukidaju i prestaju važiti. Ustavni sud je zaključio da je zahtjev za ukidanje naredbi neosnovan, ali nije ih ukinuo nego je Parlamentu i Vladi Federacije BiH dao rok od 30 dana da naredbe uskladi s Ustavom i Evropskom konvencijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.