SAZNAJEMO

Hrvatska firma „Scout“ preuzela u Sarajevu municiju zbog spora teškog 20 miliona KM

Sud BiH još 2017. godine donio je presudu u korist hrvatske firme prema kojoj im je Ministarstvo odbrane BiH

Podžić: Ništa nije ugroženo. Avaz

Piše: M. Aščić

23.12.2020

U skladištima oružja Ministarstva odbrane BiH jučer je započelo sudsko izvršenje presude kako bi se omogućilo hrvatskoj firmi „Scout“ da preuzme oružje i municiju koja je bila vrijednost spora oko 20 miliona KM po pravosnažnoj sudskoj presudi Suda BiH, saznaje "Avaz".

Podsjećamo, Sud BiH još 2017. godine donio je presudu u korist hrvatske firme prema kojoj im je Ministarstvo odbrane BiH trebalo isporučiti robu u toj vrijednosti, ali kako do isporuke nije došlo, firma iz Zagreba odlučila je pokrenuti sudsko izvršenje presude na koje se MO BiH žalilo, ali ih je Sud odbio.


Faksimil rješenja o izvršenju koje je pokrenuto 2018.godine. Avaz

Inače, afera u vezi s prodajom viškova naoružanja iz MOBiH ovoj hrvatskoj firmi počela je još sklapanjem ugovora 2003.i 2004. godine tadašnjih entitetskih ministarstava sa „Scoutom“.

Zbog ovih malverzacija, pokrenuta je istraga zbog sumnje da je MOBiH 2010. godine bez saglasnosti Predsjedništva BiH zaključivalo anekse na ugovore iz 2003. i 2004. godine o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije i to traje godinama. Prošle godine, SIPA je u vezi s tim izuzela određena dokumenta iz Ministarstva i podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je budžet zbog malverzacija oštećen za 6,3 miliona KM.


Šta se sve oduzima po presudi Suda BiH i sudskom izvršenju. Avaz

Ministar odbrane Sifet Podžić, rekao je sudsko izvršenje počelo, ali da nije ugrožena borbena moć i nacionalna sigurnost Bosne i Hercegovine, kako su pojedini tvrdili. Kaže da je riječ o sporu iz 2003.godine i da su u ovom predmetu bile dvije presude, jedna u korist BiH, druga Hrvatske.

- Ovdje je riječ o tome da se uzima višak naoružanja, tačnije neperspektivna vojna imovina. I nije tačno da je riječ o 10 miliona metaka. To su obične gluposti - rekao Podžić za "Avaz".

Saznajemo da je "Scout" tražio izvršenje presude po četiri ugovora ali je municija oduzeta po osnovnim ugovorima iz 2003. i 2004. godine i to samo municija, koja je neperspektivna vojna imovina. 

Jučer je većina posla završena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.