EKSKLUZIV

Brnabić za "Avaz": Pozdravit ćemo svaku inicijativu koja dolazi iz Sarajeva

Nama je upravo sletio prvi kontingent ''Pfizerovih'' vakcina u Beograd, u narednim danima krećemo u vakcinisanje

Brnabić: Ako je neko iz BiH, da li iz Federacije ili iz Republike Srpske, i ima državljanstvo Republike Srbije, on mora, naravno, drugačije da se tretira. Agencije

Razgovarao: Fahir Karalić

23.12.2020

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić dala je ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“. Brnabić je, između ostalog, odgovorila i na optužbe bivšeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, koji je kazao da je novim mjerama za ulazak u zemlju  usljed pandemije koronavirusa Srbija uvela „bijele trake“ građanima BiH iz Federacije

Crno na bijelo

Kako komentirate optužbe da je Srbija uvela „bijele trake“ za građane BiH iz Federacije?

-To što Lagumdžija priča apsolutno nije istina. Ja, zaista, ne znam o čemu čovjek priča, a nije ni korektno da takvo nešto kaže. Uredba je javno objavljena. Svako može da je pogleda. Mi ne pravimo nikakvu razliku između toga da li je neko iz Banje Luke ili iz Sarajeva. Nema nikakve diskriminacije. Nikada nam nije palo na pamet da imamo bilo kakvu diskriminaciju. Važe isti uslovi, to je jasno naznačeno u Uredbi. Ako je neko iz BiH, da li iz Federacije ili iz Republike Srpske, i ima državljanstvo Republike Srbije, on mora, naravno, drugačije da se tretira. Isto kao što svaka država drugačije tretira svoje državljane. U tom slučaju, oni ulaze u Srbiju i nije im potreban PCR tekst. Ako nemaju PCR test, idu deset dana u samoizolaciju. Nakon samoizolacije su slobodni da se kreću, ako nisu zaraženi. Naravno, mogu i ranije ako urade PCR test i s negativnim nalazom im praktično prestaje samoizolacija. To je to. Nikakvu diskriminaciju ne pravimo, nikakvu razliku između Sarajeva, Banje Luke ili bilo kojeg drugog grada u Federaciji ili Republici Srpskoj. Zaista je ovo nepotrebno dizanje tenzija, jer sve stoji crno na bijelo.

Kada očekujete dolazak vakcina protiv koronavirusa?

Nama je upravo sletio taj prvi kontingent ''Pfizerovih'' vakcina u Beograd, na aerodrom ''Nikola Tesla''. To je neka količina manja nego što je bilo dogovoreno s ''Pfizerom''. Ali razumijemo zato što su smanjili isporuku svim zemljama s kojima imaju ugovor. Ali, u svakom slučaju, dovoljno je da mi krenemo u vakcinaciju do kraja ove godine. Stručni dio Kriznog štaba danas (jučer, op. a.) završava s planom imunizacije, tako da ćemo u narednim danima da krenemo i u vakcinisanje. Jutros (jučer ujutro, op. a.) je sletjelo nekih 4.800 doza ''Pfizerovih'' vakcina, što je dovoljno za 2.400 ljudi, a očekujemo uskoro i neke druge vakcine. Borimo se najbolje što možemo. Mislim da smo mi prva zemlja u Evropi, ako ne računate Veliku Britaniju, koja je dobila ''Pfizerove'' vakcine.

Ključni prioriteti

Kako biste ocijenili saradnju Srbije i BiH? Koliko ima prostora za napredak?

- Zainteresovani smo svakako za što bolju i bližu saradnju s BiH i zbog toga mi je žao što vidim ovakve informacije, kao što je ova koju je pustio Lagumdžija. Kao predsjednica Vlade Republike Srbije, stojim pri tome da, kakva god inicijativa dolazi iz Sarajeva, mi ćemo je zdušno pozdraviti. To pokazuju brojni infrastrukturni projekti i ova dva kraja autoputa do Sarajeva, od kojih jedan mi gradimo, a za drugi je u izradi projektno-tehnička dokumentacija. Dakle, sve što može da region učini stabilnijim i bezbjednijim i da nam omogući bolju budućnost, u odnosu na ono što smo imali, mi smo otvoreni za to.

Dva prioriteta

Koliko ima prostora za saradnju s BiH kada je u pitanju nabavka vakcina?

- Mi smo u potpunosti posvećeni saradnji u smislu naše spoljne politike. Imamo dva ključna prioriteta. Prvi je članstvo u Evropsku uniju i evropske integracije, a drugi je regionalna saradnju, povezivanje i bezbjednost. U tom smislu smo se trudili da tokom ove pandemije, kome god je bila potrebna bilo kakva pomoć i podrška, da pomognemo. S druge strane, trudili smo se da u projektima kao što su „Zeleni koridori“ napravimo i osnažimo naš region.

Najbolji ekonomski rezultat

MMF je dao sjajne prognoze za ekonomiju Srbije za ovu godinu...

- U svakom slučaju, ne očekujem da će naš ekonomski pad ove godine biti veći od jedan posto, i mislim da ćemo, ipak, održati ove ekonomske rezultate, odnosno da ćemo imati najmanji pad u Evropi i najbolji ekonomski rezultat u Evropi. Kad to kažem, ne mislim samo na BDP, nego i na stanje u kasi, odnosno koliki će biti deficit, kao i koliki će biti odliv javnog duga u odnosu na BDP. Borimo se svakim danom i nastavljamo da guramo naprijed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.