REAKCIJA

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za "Avaz": Mjere nisu suspendovane, ostaju na snazi

Ustavni sud odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu naredbe Kriznog štaba FBiH o obaveznom nešenju maski i ograničavanju kretanja

N. Ajnadžić

Nošenje maski, distanca i ograničeno kretanje od 23 do 5 sati su i dalje na snazi

Foto: Arhiv


Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da su prekršena prava na "privatni život" i slobodu kretanja, mnogi građani su shvatili kao ukidanje mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za "Avaz" su rekli da odluke ostaju na snazi, odnosno da mjere nisu suspendirane, ali i da će biti ispoštovane odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo da je Ustavni sud odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu ove naredbe Kriznog štaba FBiH. Zaključio je da bi se ukidanje naredbi, a s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast preduzme mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja ranije je donio odluke u kojima se naređuje obavezno nošenje zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance. Također, donesena je i naredba kojom se ograničava kretanje građana u noćnim satima, od 23 do pet sati. 

Ustavni sud je naveo da mjere koje javna vlast poduzima ne odstupaju od mjera koje se poduzimaju i u nizu drugih država i koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, te da su one donesene od struke, pa se Ustavni sud ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta. 

Mjere kojima se zadire u osnovna ljudska prava i to u ovako masovnom obimu u odnosu na cjelokupno stanovništvo, moraju biti i proporcionalne cilju kojem se teži, što podrazumijeva njihovu primjenu nakon podrobne analize i zaključka, te analize da druge blaže mjere ne bi vodile javnom cilju i moraju biti pod stalnim preispitivanjem kako ne bi trajale duže od neophodnog - navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Više o temi Federalno ministarstvo zdravstva

NA VRH

Podijeli članak na