DOŠLO I DO POŽARA

Situacija u "Lipi" pod kontrolom, dio migranata krenuo prema Bihaću

Incidentu je prethodila najava izlaska zaposlenog osoblja zbog neuslovnosti kampa za zimske uvjete i saopćavanje te odluke migrantima i izbjeglicama

Očekuje se i reakcija Ministarstva sigurnosti BiH. Fena

A. J. / Fena

23.12.2020

Zaposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zaštitarske agencije napustili su Prihvatni kamp "Lipa", nakon što je došlo do požara u boravišnim šatorima i velikog nezadovoljstva više od 1.300 korisnika usluga kampa na ovom lokalitetu.

Incidentu je prethodila najava izlaska zaposlenog osoblja zbog neuslovnosti kampa za zimske uvjete i saopćavanje te odluke migrantima i izbjeglicama.

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i Vatrogasna jedinica Bihać stavili su situaciju pod kontrolu u posljednjih sat vremena, dok se određeni broj donedavnih korisnika usluga kampa već uputio prema Bihaću, koji je od lokaliteta Lipa udaljen tridesetak kilometara.

- Ovo je užasan dan za sve nas, kako za migrante i izbjeglice, tako i za stanovništvo Unsko-sanskog kantona, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo na sve načine izbjeći ovaj scenario, međutim ovaj put nismo imali adekvatnu podršku nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Korisnicima usluga jutros je podijeljen doručak i neke životne neophodnosti, te su obaviješteni o svemu što se događa. Primorani smo napustiti ovu lokaciju, međutim spremni smo pomoći na bilo koji drugi način - izjavio je šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Overart (Auwearart).

U toku je i vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, a u toku dana očekuje se i reakcija Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.