PONOSNI NA TRANSPARENTNOST

Turistički privrednici zahvalili Đapo i Vladi FBiH za pomoć, data je šansa svima koji legalno posluju

Kriteriji koji su definisani u javnom pozivu jednako se odnose na sve turističke privrednike, naveli iz Udruženja

Đapo: Organizirala brojne sastanka. Arhiv

Piše: A. Jamaković

24.12.2020

Iz Udruženja turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini saopćili su da su zahvalni nadležnima u Federaciji BiH za pomoć, a nakon što je Vlada FBiH donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede, gdje je odlučeno da Vlada FBiH turističko-ugostiteljski sektor finansijski podrži u iznosu od 30 miliona KM.

- Nakon pomenute uredbe uslijedili su potpuno transparentan i javno dostupan Javni poziv i nakon njega i rezultati koji su javnosti i pravnim subjektima transparentno prezentirani u vidu Odluke o dodjeli sredstava subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30 miliona KM na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije Covid-19 - kažu oni.


Navode da su zahvalni Vladi Federacije BiH za navedenu pomoć.

- Prije svega Ministarstvu okoliša i turizma FBiH i ministrici Editi Đapo, na otvorenosti, brojnim sastancima, spremnosti za dijalog, razumijevanju stvarnih problema s kojima su turistički privrednici suočeni, te na angažmanu i kontinuiranom zalaganju da se oni ublaže ili riješe.


Također, želimo da istaknemo da smo ponosni na transparentnost cijelog procesa, gdje je kompletna javnost bila upućena u svaki korak koji su poduzimali Ministarstvo okoliša i turizma i Vlada Federacije prilikom dodjele navedene pomoći. Naime, uredba, javni poziv i kriteriji dodjele definisani unutar njega, rezultati i odluka o dodjeli sredstava su dokumenti koji su sve vrijeme javno dostupni svima kako subjektima iz oblasti turizma tako i široj javnosti - navode.



Uspješan projekt Đapo. Arhiv

Ističu da je u samom javnom pozivu potpuno jasno je data šansa svima koji legalno i regularno posluju pod navedenim šiframa djelatnosti iz oblasti turizma, da se prijave i ostvare pravo na dodjelu sredstava, nastavljaju.


- Kriteriji koji su definisani u javnom pozivu jednako se odnose na sve turističke privrednike. Između nekoliko navedenih kriterija, ključni kriterij za određivanje visine dodijeljenih sredstava je procentualno učešće korisnika po šiframa djelatnosti u ukupno ostvarenom oporezivom prometu u 2019. ili ukupno ostvarenom prometu u 2019. godini za obveznike koji nisu u sistemu PDV-a. Dakle, prvi put imamo kriterij koji u obzir uzima isključivo one subjekte koji su regularno izmirivali svoje poreske obaveze, što je za svaku pohvalu. Također, broj zaposlenih na dan 30.9.2020. godine je kriterij koji je imao skoro jednaku 'težinu' pri bodovanju i dodjeli finansijskih sredstava. Ponovo, pristup koji je za svaku pohvalu jer se na ovaj način 'nagrađuju' privredni subjekti koji su mozda imali i manji promet u 2019. ali zadržali veći broj radnih mjesta u 2020. godini - naveli su iz Udruženja.


Napominju da su svi subjekti koji su stekli pravo na navedenu finansijsku pomoć u obavezi opravdati utrošak dodijeljenih sredstava, gdje je precizno definirano da se sredstva mogu namjenski utrošiti za plate radnika i za operativne troškove, odnosno za održavanje likvidnosti kompanija, dodaju, koje su zbog pandemije doslovno bačene na koljena i dovedene pred masovno zatvaranje.


- Subjekti su dostavljanjem vlastitih mjenica garantovali da, ukoliko namjenski ne opravdaju sredstva, ista moraju vratiti na račun Vlade FBiH. Imajući u vidu namjenu dodijeljenih sredstava, lako je zaključiti da će se veći dio njih vratiti u budžetsku kasu kroz plaćanje različitih poreza, što je sasvim uredan pristup. Turizam je uvijek bio grana koja je obilno punila budžetsku kasu po raznim osnovama i drago nam je vidjeti da je država u konačnici prepoznala značaj spašavanja ove privredne grane. Duboko smo uvjereni da je ova mjera pomoći pravi način da se revitalizira turistički sektor, održi na nogama i spremi za narednu sezonu, kada ćemo našim predanim radom dovesti i ugostiti turiste te na taj način osigurati dobrobit, kako našim turističkim djelatnicima, tako i državnom budžetu. U ime svih članova Udruženja turističkih privrednika BiH s prostora Federacije BiH, još jednom, iskreno hvala - zaključili su oni u pismu zahvale kojim su se obratili javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.