OGLASILI SE IZ OHR-A

Incko ne želi špekulirati o imenu njegovog potencijalnog nasljednika

Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još uvijek prevladava u BiH čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim.

Incko: Pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a. Arhiv

F. Karalić

24.12.2020

Nakon današnjeg sastanka Margret Uber (Uebber), ambasadorice Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te špekulacija da je razgovarano o nasljedniku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, oglasili su se i iz OHR-a. 

- Visoki predstavnik će se suzdržati od komentarisanja bilo kojeg imena u smislu njegovog potencijalnog nasljednika. Pažnja visokog predstavnika će kao i dosad biti usmjerena na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euro-atlantskom putu za koji se sama opredijelila. 

Visoki predstavnik pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a i jačanju opredijeljenosti međunarodne zajednice da ostvari taj cilj. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još uvijek prevladava u BiH čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim. Kako se visoki predstavnik želi suzdržati od bilo kakvih špekulacija na ovu temu, eventualna pitanja treba uputiti članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira - navode iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.