SVETA MISA POVODOM BOŽIĆA

Kardinal Puljić: Mijenjajte svijet koji je zaražen, ne samo koronom, nego brojnim otrovima međuljudskih odnosa

Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi. Tada je ljubav bila divan način komunikacije. Grijeh je poremetio tu komunikaciju, rekao je Puljić

Piše: A. Čengić

25.12.2020

Sa Svete mise povodom Božića u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu povodom Božića u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Pjesmom "Kyrie eleison" koju je izveo Katedralni zbor počelo je misno slavlje.

Nakon pokajničke molitve i pjesme "Svim na zemlji na mir i veselje", službe riječi i Aleluje koja je usklik radosti i hvaljenje Boga, uslijedilo je čitanje Evanđelja.

Potom je kardinal Puljić u propovjedi istakao aktuelne svjetske probleme i ljudske patnje.

- Upravo o komunikaciji želim govoriti. Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi. Tada je ljubav bila divan način komunikacije. Grijeh je poremetio tu komunikaciju. Zamračio je ljudski pogled. Ali Boga nije odbacio, jer je Bog ljubav. I zato je je obećao poslati spasitelja i sve je objavljivao postepeno kako bi čovjek shvatio ljubav. Međutim ljudska zaslijepljenost bila je velika tako da čovjek nije shvatio a ni prihvatio Božiju ponudu. Upravo posljednjih dana Bog nam je progovorio o svom sinu - rekao je kardinal Puljić.

U svom govori kardinal Puljić je govorio i o skromnošću i jednostavnošću.

- Čovjek se udaljio od Boga, udaljio se od samog sebe. Koliko puta smo se uhvatili da nemamo hrabrosti suočiti sa svojom istinom. Čovjek se ne može naći. Zaista tako Bog progovara, takva je njegova ljubav. Zato se Božiću radujemo. Bog govori riječima ljubavi. Da bi čovjek to razumio Isus je uzeo ljudsko tijelo da objasni čovjeku. Ove godine su htjeli da što više ljudi posegne za božijim riječima. Obnovljeno je naše dostojanstvo - kazao je Puljić. 


Kardinal Puljić: Božić je divna prilika da se preispitamo. M. KADRIĆ

- Božić je divna prilika da se preispitamo. Želimo prepoznati izvor radosti. To je pravi izvor radosti, kada čovjek zna da je voljen, kad ga Bog grli. Zato ona riječ kao da čačka po našoj savjesti "svojima dođe, a oni gane primiše". Ne smijemo otići kući da ne bude onaj koji će odgovoriti Isusu. Želim tvoju riječ prebirati po srcu poput Marije. Tvoja riječ koja je ostala objavljena, ti koji su ljudski progovorio, želim usvajati u svoje srce. 

Ova zaraza unijela je jedan strah među ljude. Eto zaraza bez razloga. Smrt je najgora stvar. Važno je da Bog na taj način želi da ga primi. Naša je stvar kako preživljavamo. Želimo da slaveći Božić se vratimo kući svjesni Božijeg dostojanstva. Da čujemo ne ušima nego srcem. Ako današnji sekularni svijet sve radi da te nema, tebe ima i ne mogu te uništiti. I ostat ćeš, samo njih neće biti. Ti si sin Božiji. Zato Božić donesite kući u svoj život, podijelite ga sa onima sa kojima živite. Da vide da zrače ljubavlju, da ih zarazimo, ne koronom, nego radosnom vjerom. Život ima smisla - istakao je Puljić.

Poželio je svim vjernicima da dožive tu ljepotu Božije blizine.

- Da iz te ljepote postanete bliži jedni drugima kako bi mijenjali ovaj svijet koji je zaražen ne samo koronom, nego brojnim otrovima međuljudskih odnosa koji su uništeni. Da zračimo ljepotom života - poručio je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.