NE PONOVILA SE 2020.

Godina koju su pojele afere: Od kineskih respiratora, do ukrajinske ikone

Prvobitni šok nakon pojave nepoznatog virusa i pandemije zamijenio je užas spoznajom da se pojedinci i u takvim vremenima pokušavaju obogatiti preko leđa i zdravlja građana

Respiratori od Kineza nabavljeni za 10,5 miliona KM. Arhiv

Piše: Fahir Karalić

27.12.2020

Nikad teža godina s više afera - 2020. 

Godina u kojoj su nam se promijenili životi. Dok su se mnogi od nas zbližili u izolacijama, sputani zabranama kretanja i silom prilika, okrenuli se sebi i najbližima, drugi su krizna vremena pokušali okrenuti u svoju korist. 

Koronavirus kao da je svojim širenjem iz mnogih izbacio ono najgore.

Prvobitni šok nakon pojave nepoznatog virusa, stravične slike iz Kine, Italije i Španije, a potom i iz bh. domova zdravlja, bolnica i izolatorija, zamijenio je užas nakon spoznaje da se pojedinci i u takvim vremenima pokušavaju obogatiti preko leđa i zdravlja građana. 

Tada je i počela godina za koju mnogi kažu da su je pojeli virus i afere.

Ugroženi životi i besramnost kadrova SDA

Prva i najveća afera „Respiratori“ otkrivena je nedugo nakon pojave virusa.

Sigurno je jedna od najvećih u poslijeratnoj BiH. I to ne po iznosima zloupotrijebljenog novca, nego po besramnosti glavnih aktera, mahom kadrova SDA, koji su ugrozili živote ljudi zarad talova prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.


U aferi "Respiratori" optuženi Novalić i ostali. Arhiv

Nakon nekoliko mjeseci medijskog izvještavanja i istrage, Tužilaštvo BiH je 4. decembra podiglo optužnicu u ovom predmetu protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika i direktora kompanije "Srebrena malina" Fikreta Hodžića i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. 

Šokantni detalji ove afere još izlaze u javnost. 


Prvak po broju afera je šef OSA-e Osman Mehmedagić

Nažalost, ovo je samo vrh ledenog brijega. 

Godinu je obilježio i šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, koji je glavni akter nekoliko afera koje su rezultirale optužnicama. 

Tužilaštvo je optužilo Mehmedagića i njegovog saradnika Muhameda Pekića za zloupotrebu položaja i ovlasti, jer su “nezakonito izuzeli snimak iz Pošte”. Prošle sedmice u Sudu BiH je počelo suđenje Mehmedagiću i službeniku te agencije Muhamedu Pekiću u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici "BH Pošta" u sarajevskom naselju Alipašino Polje.



Mehmedagić: Šef OSA-e u centru pažnje zbog brojnih afera. Arhiv

Tužioci su naveli da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno“.

Također, Tužilaštvo je podiglo i optužnicu protiv Mehmedagića i ministra sigurnosti u BiH Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Oni su optuženi u aferi "Sigurnosne provjere", koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Istovremeno, traje istraga i u vezi s diplomama koje (ne) posjeduje Mehmedagić. Mediji skoro cijelu godinu izvještavaju o tome da direktor OSA-e ne posjeduje neophodno obrazovanje da bi obavljao tako odgovornu funkciju.



Izborne malverzacije u Srebrenici

Afera nije pošteđena čak ni Srebrenica, simbol genocida i stradanja Bošnjaka.

Lokalne izbore obilježio je skandal nakon što su tri osobe privedene zbog sumnje u izborne prevare u Srebrenici.


Ni Srebrenica nije bila pošteđena, hapšenja bivših SDP-ovih funkcionera zbog izbornih prevara. Arhiv

Među uhapšenima bio je i predsjednik SDP-a Srebrenica Bego Bektić, koji je potom isključen iz te partije, a SDP organizacija Srebrenica raspuštena. Oni su, kako se sumnjiče, nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

Ikona je, nadati se, zaključila 2020. godinu

I, posljednja, ali ništa manje šokantna je afera „Ikona“. 

Tužilaštvo BiH formiralo je, naime, predmet o skupocjenoj ikoni koju je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nedavno poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, za koju ukrajinske vlasti tvrde da je njihovo nacionalno blago i da je ukradena. 


Dodik poklonio Lavrovu ikonu za koju ukrajinske vlasti tvrde da je njihovo nacionalno blago i da je ukradena. Arhiv

Dodik je Lavrovu spornu ikonu poklonio u Istočnom Sarajevu 14. decembra, prilikom prvog od dva dana posjete šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini.

Ikona je, u međuvremenu, vraćena u BiH. A ova afera, o kojoj izvještavaju mediji od Sarajeva do Moskve, „prikladno“ je zaključila 2020. godinu! 

Ne ponovila se...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.